Kümme nippi, kuidas marjapunapäeval head tervist ja õnne luua

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärimushuviline lugeja kirjutab, et 25. märtsil on põline naistepäev – marjapunapäev ehk paastumaarjapäev. Kevade alguse, naiseliku loova väe tärkamise püha, mis on juba aastasadu olnud üks aasta tähtsaim naiste püha. Kuigi paljud selle päeva tavad on suunatud naistele, saavad selle päeva väest kasu ka kõik teised.

Mida saad sina teha, et marjapunapäeva abil endale õnnerikas ja tervisest pakatav kevad ning suvi luua ning kindlustada hea vilja- ja kapsasaak?

  1. Ärka vara. Tõuse ning ärata pereliikmed enne päikesetõusu ning peske voolava veega silmi. Juuksed jäta täna kammimata, et mutukad köögivilja kallale ei läheks. Varased ärkajad on tragid kogu kevade ja suve. Silmapesu toob ilu, hea nägemise ja aitab vältida päikesepõletust.
  2. Vaata päikest. Vaadake perega päikesetõusu (tõuseb kella 6 paiku). Siis on kogu aasta pakatav tervis.
  3. Võta linnupetet. Tänasest enam õue tühja kõhuga tormata ei tohi. Muidu võid kaotada oma vedamise ja tervise kevade esimestele häältele ja ilmingutele.
  4. Kanna heledat. Naised kandku heledaid riideid, tööd täna teha ei tohi, eriti kehtib see pesupesemise ja nõeltega käsitööde kohta. Heledad rõivad loovad naistepühaks piduliku tunde ning aitavad kapsastel suurteks ja valgeteks kasvada.
  5. Joo punast. Jooge punast jooki ehk marjapuna. Marjapuna joomine on üks olulisemaid toiminguid sel päeval, millega tagada omale suurepärane tervis ning ilu kogu tulevaks aastaks.
  6. Söö ülepannikooki. Suurte pannkookide küpsetamine aitab kaasa heale kapsasaagile, mida laiemad koogid, seda pirakamad kapsad saavad suvel kasvama!
  7. Katsu musta pulli mune ja too laastud tuppa. Need kaks toimingut tagavad sulle hea leiuõnne kogu aastaks. Leiuõnne läheb elus ikka vaja, et oleks näiteks hea nina sooduspakkumistele. Esivanematele oli leiuõnn pigem oluline linnupesade leidmiseks, et kevadist kasinat toidulauda rikastada.
  8. Hoia puid! Marjapunapäeval on mets ja puud pühad ja ei ole lubatud murda oksagi.
  9. Mine kõrtsu! Abielunaised jätavad marjapunapäeval mehed lastega koju toimetama ja lähevad omakeskis kõrtsu marjapuna jooma. Hoidku neid mehi, kes sel õhtul naistele kõrtsis ette jäävad – neile lükatakse tanu pähe ja tõstetakse naistekarjaga üles. Ja siis on mehe ülesandeks naistele marjapuna välja teha!
  10. Jälgi ilma – marjapunapäeval räägib ilm, millist kevadet ja suve on meil oodata.

Loe lähemalt: www.folklore.ee/berta, www.maavald.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles