By Malene Birger − Põhjamaade moemängud eksootiliste vürtsidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja-Liis Ilus
Maarja-Liis Ilus Foto: Maiken Staak

Kui mõelda klassika peale, torkab ühe esimese asjana meelde mustvalge. Kui mõelda Skandinaavia peale, siis hillitsetud vormikeelega disain. 

Neid kahte poolt oskuslikult ajalooliste detailide ja maailmarännakutelt saadud muljetega miksides ongi tulemuseks stiilne tervik, mis on ühtaegu põnev ja samas ajatu ning pakub lõputuid mänguvõimalusi. Ühe sellise, nüüdseks juba üle kümne aasta tegutsenud ja palju poolehoidjaid leidnud kaubamärgi on loonud Taani üks tuntumaid moepersoone Malene Birger, kirjutab Hooaeg.

Malene Birgeri tee praeguseks ettenäidatavate saavutusteni on olnud nagu muinasjutt. Just nagu kuningas Midasel, muutub pea kõik tema käe all kullaks ning juba alates esimestest kollektsioonidest pärast Taani Kuningliku Kunstiakadeemia disainikooli lõpetamist on ta korduvalt pälvinud erinevaid preemiaid ja auhindu. 2003. aastal loodud omanimeline kaubamärk on hetkel müügil 42 riigis üle maailma ning sealhulgas vallutanud lühikese ajaga ka Kaubamaja külaliste südamed.

Must-valget, minimalistlikult

By Malene Birgeri looming toetub selgelt mustale ja valgele – kontrastile, millest enam selgemaks minna ei saa. Seda värvimaailma algust ja otsa iga kord uuesti lahti mõtestades on disainer alati leidnud midagi uut, mis silmale värskena paistab. Kindlasti ei tasu karta, et see mustvalge armastus kandja halliks hiireks või igavaks kontorirotiks muudab – vastupidi! Ärksad mustrid ning rahulikku öömusta elavdavad hoolikalt doseeritud kivikesed ja pärlid vääristavad rõivaid suursugusega ja teenivad kindla peale aupaklikke pilke ja komplimentegi.

Inspiratsioon kadunud aegadest

Malene Birgeri teine paleus on ajaloo varasalv, milles ta tänu mahukale moe- ja disainiajaloo teadmistepagasile orienteerub kinnisilmi. Kord lordilikke meestegarderoobi detaile laenates, siis idamaade kimonotest inspiratsiooni saades või hoopiski kolmekümnendate siluettidelt šnitti võttes on tulemus iga kord uus, kuid samas ei seostu ükski rõivaese mingi konkreetse aastaga. Nii ei saa ka aastaid hiljem peale vaadates kindlaks teha, mis kollektsioonist mõni ese pärit on – ja just see muudabki By Malene Birgeri rõivad ihaldusväärseks ka jätkusuutliku moetööstuse poolehoidjatele.

Unistusi teoks tehes

Mitmekülgne Malene on lisaks oma põhitööle ka UNICEFi pühendunud saadik ning ta on selle üle väga uhke. Et aidata puuduses lapsi, annetab ta igal aastal spetsiaalselt loodud kollektsiooni müügist saadava tulu. Lokaalsemas plaanis on ta ka Taani Laste Abifondi püsiannetaja, mis aitab kasuperedes kasvavaid lapsi. Sedasi nii mõnegi lapse unistused täitnud, on Malene viimasel ajal ellu viinud ka mitu enda unistust – näiteks tegeleda süvendatult kunsti ja sisekujundusega. Nii on ta alates sellest aastast loovutanud peadisaineri koha omanimelises firmas ning tegeleb oma elustiilikaubamärgi rajamisega. Moemaja ohjad võtab aga üle Christina Exsteen, kes on Malenega külg külje kõrval töötanud juba asutamisest saati. «Ma olen veendunud, et jätan endast maha eduka ja tervikliku, tugeva identiteediga kaubamärgi. Mõistagi ootan ma tulevikult loomingulisi koostööprojekte nii By Malene Birgeri kui Christinaga. Me oleme koos By Malene Birgeri strateegiaga palju tööd teinud ja ma olen kindel, et ettevõtet saadab jätkuv rahvusvaheline edu,» on Malene Birger oma otsust kommenteerides lootusrikas.

Idamaade kevadõied

Tänavune kevad tuleb By Malene Birgerile idast ning pakub rohket avastamisrõõmu mustrite ja detailide rütmikas vaatemängus, kus oma roll on nii Põhja-Aafrika mõjutustel kui ka Araabiast pärit motiividel. Värvigamma stabiilse baasi loovad mustvalge ja «peaaegu valged» toonid, mida elavdavad jõulised hommikutaevavärvid vürtsikast kurkumist mahlase aprikoosini ja särtsaka fuksiani välja. Läbiv muster, mida võib leida nii kangastelt kui ka aksessuaaridelt, on lopsakas, ent graafiline araabia õis. Kesköömaagiat lisavad kohati esinev öösinine ning siia-sinna tikitud küütlevad kivikesed. Ka siluett muutub suve saabudes: kui kevade poole hoiavad kangad mõnusalt keha ligi, siis suvesooja saabudes muutub riiete vorm voogavamaks ja kihilisemaks. Lisaks rõivastele on Kaubamaja valikus ka mõnus valik aksessuaare – vöid, kingi, salle ja ehteid, mis seovad kogu pakutava isuäratavaks tervikuks.


Maarja-Liis Ilus, laulja ja By Malene Birgeri fänn

Maarja-Liis kohtus By Malene Birgeri loominguga juba aastaid tagasi Stockholmis elades ning on selle kaubamärgi rõivastele truuks jäänud siiani. Näiteks on tal üks must pärlitega pintsak, mis ka pärast dekaadipikkust kandmist ei näita sugugi väsimise märke.

«Ma hindangi MB juures kõige rohkem seda, et riided on üsna ajatu tegumoega. Kui huvitavatele ja kvaliteetsetele kangastele on lisatud põnevaid detaile tikandite ja kivikeste näol, siis ongi isikupärane tulemus käes. Samas ei ole ohtu, et üldmulje jääks kuidagi ülepakutult kriiskav või maitsetu,» arvab Maarja-Liis.

Kuid teda pole võlunud ainult rõivad, Maarja-Liisi garderoobi on tee leidnud ka mitmed By Malene Birgeri ehted. «Kui püüda kuidagi kokku võtta põhjuseid, miks By Malene Birger mulle läbi aastate on armsaks jäänud, siis võiksid need olla kvaliteet, kaunid värvid ja kangad. Need rõivad pakuvad piisavalt sära, et sobida ka pidulikumateks puhkudeks ja võimaldavad hallist massist piisavalt eristuda, jäädes siiski truuks skandinaavialikule väljapeetusele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles