Kuidas aru saada, et oled ebatervislikus suhtes?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui keegi ütleb sulle, et on sinusse armunud, siis on esialgu raske kindlaks teha, kas ta armastab sind tervislikul moel või on tema armastus mürgine. Psühholoogiaportaal Psychology Today toob välja kuus olulist punkti, mis näitavad, et teie suhe ei ole kõige tervislikum.

Vabatahtlikult kinkide tegemine vs kinkide tegemine, et midagi vastu saada

Tõeline armastus põhineb soovil teisele inimesele kingitusi teha siis, kui sul tekib selleks tuju. Sa ei oota temalt midagi vastu. Te usaldate ja toetate teineteist ning olete üksteise jaoks olemas. Mürgine armastus paneb kinke tegema aga selleks, et midagi vastu saada - andmine toimub vaid selleks, et teine midagi vastu annaks.

Teineteise tundmine vs teineteise muutmine

Teineteist armastavad inimesed töötavad selle nimel, et üksteist tundma õppida. Nad kaardistavad partneri emotsioone ja iseloomu ning tahavad tema kohta üha uusi asju õppida. Mürgine armastus tahab partnerit muuta kellekski, kes partner olla ei taha.

Privaatsus vs eksponeeritus

Tervislik armastus loob suhtes kohti, mis on privaatsed ja kuhu keegi teine ei pääse. Tõeline armastus kaitseb seda aega, mille te kahekesi veedate, kaitseb teie teadmisi üksteise kohta ja ainulaadseid asju, mida te teineteise heaks teete. Mürgises armastuses privaatsus puudub - sinu nõrkuste üle naerdakse, privaatset informatsiooni teie suhte kohta jagatakse teistega ja teie ühist aega jagatakse teistega.

Probleemide lahendamine vs kättemaks

Kui partner sind tõepoolest armastab, siis muutuvad teie tülid selliseks, et te õpite teinetest paremini tundma. Pingutate mõlemad, et probleeme lahendada ja kuulate üksteist siiralt. Mürgine armastus on kättemaksuhimuline. Iga vaidlus muutub võimaluseks kallimale «tagasi teha». Tülid võivad põhjustada süüdistamist või teineteise hülgamist.

Jagatud eesmärgid vs isekus

Tõeline armastus asetab kaks inimest jagatud eluruumi, kus nad seavad ühiseid eesmärke, mis muudavad nende mõlema elu paremaks. Partner peaks toetama seda, et sinu unistused ja lootused läheksid täide. Mürgine armastus hoolitseb vaid iseenda eest, ta ei jaga oma elu. Ebaterve armastus tahab, et sina oma unistused ohvriks tooksid, mitte ei üritaks neid ellu viia. Mürgine armastus on enesekeskne ega huvitu teistest.

Soov vs süütunne

Tervislik armastus tekitab soovi teineteise eest hoolt kanda. Sa tahad, et kallim oleks osa sinu elust ja sa hoolid tema vajadustest. Mürgine armastus kasutab aga asju ja süütunnet, et saada seda, mida ta tahab. Partner ütleb sulle, miks sa oled halb või hooletu ja võrdleb sind teistega, mis muudab sinu tuju veelgi halvemaks. Seejärel ütleb ta sulle: «Aga, kallis, kui sa teed nii, nagu ma sulle ütlen, siis ma võib-olla annan sulle andeks.» Ja sa allud temale. Mitte sellepärast, et sa tahad seda teha, vaid sellepärast, et sa pead seda tegema.

Terve ja ebaterve armastuse vahel leidub veel erinevusi, kuid need kuus peaksid natukene aimu andma, millise suhtega on tegu. Hea armastus jätab sulle päeva lõpuks helge tunde, mürgine armastus teeb aga liiga tihti liiga palju haiget. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles