Kuidas last ilma süümepiinadeta distsiplineerida?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Janet Lansbury jagab oma blogis väikelapse distsiplineerimise kolmest saladusest. Tihti kipuvad vanemad laste käitumisele piiri panemisest hoiduma, sest kardavad lapse vihapurset või õnnetut ja rikutud tujuga last. Kuidas sellistest süümepiinadest hoiduda, kuid järeltulijat ikkagi korrale harjutada?

Emmede Klubi vahendab Lansbury väikelaste eduka distsiplineerimise kolm olulist koostisosa.

1. Lapse suhtes lugupidav suhtlusviis. Ka kõige nooremate laste poole tuleks pöörduda ausa ja otsekohese jutuga! See tähendab, et last ei tohiks teisiti käituma suunata valetades, trikke välja mõeldes või mis iganes muul moel lapsega manipuleerides.

2. Varakult seatud piirid. Last tuleb distsiplineerida kohe, kui vanem näeb selleks vajadust. Kui jääme lapse käitumisele või tegevusele piiri panemisega ootama, siis võib pahameel kasvada frustratsiooniks ja seejärel vihaks. Vihaga distsiplineerimine on aga lapse suhtes ebaaus, mitte armastav käitumine.

3. Järjekindlus. Ühe korra sõnades välja öeldud juhendid ja palved ei pruugi väikelapse jaoks piisavad olla. Last tuleb hellalt, aga enesekindlalt ja järjepidevalt vanema käsu, keelu või palve täitmisel aidata ja suunata, seda alla andmata ja lõpuni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles