Kuidas valetajat ära tunda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanemad õpetavad oma lapsi valetama. See toimub alateadlikult, kuid ometi on see sama tõhus, kui lapse saatmine valetamiskursustele, kirjutab endine FBI agent ja professor John R. Schafer portaalis Psychology Today.

Kui tihti juhtub, et ema või isa ütleb lapsele: «Vaata mulle silma ja ütle, millega sa hakkama said?» Ma ei tea, kuidas on lugu teiste inimestega, aga mina sain lapsena päris kiiresti aru, et kui ma tahtsin vanematele valetada, pidin ma neile silma sisse vaatama. Ma usun, et enamik lapsi saab selle õppetunni osaliseks elus.

Pole mingi üllatus, et inimeste arvates näitab pilgu vältimine seda, et teine valetab. Vaistlikult võib see isegi loogiline olla: inimene, kes tunneb piinlikkust, väldib silmsidet. Inimene, kes tunneb häbi, väldib silmsidet. Inimene, kelle õlul on raske emotsionaalne koorem, võib samuti vältida silmsidet. Ent uuringud on näidanud, et tegelikult puudub valetamise ja silmside vahel otsene seos. Teadlased on hoopis jõudnud järeldusele, et inimene, kes valetab, hoiab kindlamalt silmsidet kui aus inimene.

Me kipume vaatama asju, mis meile meeldivad ning väldime neid asju, mis meile ei meeldi. Valetajad peaksid üle saama oma loomulikust tungist hoida silmsidet selleks, et teised neid usuksid. Valetajad kipuvad oma juttu kompenseerima sellega, et nad vaatavad vestluspartnerile kauem silma kui ausad inimesed. Selline käitumisviis tulenebki tõekspidamisest, et valetajad kipuvad silmsidet vältima.

Kuigi teaduslikult on tõestatud, et valetamise ja silmside vahel puudub seos, usuvad inimesed endiselt, et valetaja saab kindlaks määrata selle alusel, kas ta vältib sulle silma vaatamist või mitte. Järgmine kord, kui keegi vaatab sulle otse silma ja räägib midagi, mis tundub olevat liiga hea, et tõele vastata, otsi teisi, verbaalseid ja mitteverbaalseid märke sellest, et su vestluskaaslane võib valetada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles