Vaata, millised on need 25 riiki maailmas, kus on hea olla naine

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi
Helsingi Foto: SCANPIX

Naised moodustavad umbes 50 protsenti maailma rahvastikust, kuid kahjuks ei ole neile igal pool kättesaadavad samad võimalused kui meestele. Õnneks üritatakse olukorda parandada ja sugudevahelist lõhet väiksemaks muuta.

Maailma majandusfoorum on alates 2006. aastast välja andnud globaalset sugudevaheliste erinevuste raportit, mis vaatleb naiste ja meeste vahel olevat lõhet neljas olulises kategoorias: majanduslik osavõtt ja võimalused, haridusalased saavutused, tervishoid ja toimetulek ning osalemine poliitikas. 110 riigist, mis on igal aastal raportis vaatluse all, on viimase nelja aasta jooksul oma kohta raportis parandanud 95 riiki, kirjutab Huff Post.

Globaalselt tähendab see, et naistel on rohkem võimalusi enese teostamiseks, neil on parem ligipääs haridusele ning nad elavad kauem ja on tervemad. Lisaks on suurenenud naiste roll poliitiliste otsuste langetamisel. Millised on maailmas 25 parimat riiki, kus naistel on hea elada?

  1. Island on juba viiendat aastat esikohal, mis tähendab, et selles riigis on raportis vaatluse all olevatest riikidest sugudevaheline lõhe kõige väiksem.
  2. Soome hoiab kindlalt teist positsiooni. Kuigi Soome näitajad langesid natuke majandusliku osavõtu ning poliitika valdkonnas, on kõigi teiste kategooriate näitajad Soome puhul kõrged.
  3. Norra kõik näitajad tõusid veidike sel aastal. Alates 2008. aastast on Norras kohustuslik see, et maakondade juhtivorganites oleks vähemalt 40 protsenti mõlema soo esindajaid.
  4. Rootsi valitsuses on näiteks 44,7 protsenti naisi, mis on üks kõrgemaid näitajaid maailma riikide valitsustes.
  5. Filipiinid tõusid sel aastal võrreldes eelmise aastaga kolme koha võrra.
  6. Iirimaa
  7. Uus-Meremaa
  8. Taanis moodustavad naised enamiku kõrgharidust omandavatest inimestest (1,45 naist iga meessoost tudengi kohta).
  9. Šveits
  10. Nicaragua on ainus Ladina-Ameerika riik, mis jõudis esikümnesse.
  11. Belgia
  12. Läti on üks väheseid riike, kus ei eksisteeri enam sugudevahelist lõhet hariduse kättesaadavuses ning tervishoius.
  13. Holland langes sel aastal kaks kohta allapoole, sest valitsuses on nüüd eelneva 41 protsendi asemel 39 protsenti naisi.
  14. Saksamaa
  15. Kuuba tõusis nelja koha võrra, sest seal suurenes naiste osakaal valitsuses.
  16. Lesotho on Aafrika riik, mis on oluliselt oma kohta parandanud alates 2006. aastast.
  17. Lõuna-Aafrika
  18. Suurbritannia
  19. Austria
  20. Kanadas puudub täielikult sugudevaheline lõhne hariduse kättesaadavuses.
  21. Luksemburg langes nelja koha võrra, sest eelnevalt oli valitsuses 25 protsenti naisi, kuid nüüd on 22 protsenti. Samas on Luksemburg üks neist riikidest, mis on alates 2006. aastast oluliselt oma näitajaid parandanud.
  22. Burundi (Kesk-Aafrikas)
  23. Ameerika Ühendriikides puudub sugudevaheline lõhe hariduse ja tervishoidu kategooriates. Lisaks suurenes ühe protsendi võrra naiste osakaal valitsuses (nüüd 18 protsenti).
  24. Austraalia
  25. Ecuador tõusis kaheksa koha võrra tänu sellele, et seal suurenes naiste osakaal valitsuses ning meeste ja naiste palgad muudeti võrdsemaks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles