Tiina Tiitus: tõelised mehed ja naised?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ma sotsiaalmeedias ringi vaatan, torkab mulle valusalt silma ja südamesse, kui palju kirjutatakse tõelistest meestest ja naistest. Uued ja vanad reeglid selle kohta, milline peab olema tõeline naine ja tõeline mees. Ilusate piltide juures olevad tarkuseterad algavad tihti sõnadega: «Ära kunagi…», «Tõeline naine kunagi ei…» või «Tõeline mees alati…».

Kui nende plakatite eesmärk on suurendada süütunnet, segadust ja kimbatust, siis on nad oma rolli täitnud. Kui vanasti kuulsime otse vanema põlvkonna tõredast suust, millised reeglid parasjagu kehtivad, siis tänapäeval tuleb seda teha salaja. Läbi lillede. Kuid sõnum on sama - ainult nii on õigesti nagu meie ütleme. Ja kui sa teed teistmoodi ehk valesti, siis oled sa hukkamõistmist väärt. Hirm hukkamõistetud saada on aga olnud üks meie suurimatest hirmudest läbi elude, kirjutab Tiina Tiitus Alkeemias

Niisiis on mul raske rahulikuks jääda, kui ma jälle loen mõne noore naise kirjutist tõelistest naistest ja tõelistest meestest. Palju uusi ja vanu kaste ja piiranguid, moodsaid käske ja keeldusid. Kuidas tohib ja kuidas ei tohi? Mis on õige, mis on vale? Aga loeb ju ainult see, mida meie tahame, nagunii saamegi ainult seda. Paljudel juhtudel keelame endale seda, mida tahame ja proovime «õiget» asja teha. Alati vaatame ise otsa tagajärgedele, olgu need siis meeldivad või ebameeldivad.

Näen oma tööga seoses palju naisi ja mehi. Teemad, millest me räägime on väga elulised. Ma ei ole veel kohanud kedagi, kes poleks tõeline mees või naine, ka sama soo eelistajad mitte. Isegi kui inimene on androgüünne või hermafrodiit, on ta tõeline. Sama tobe oleks öelda lapsele, et ta ei ole tõeline laps.

Tõenäoliselt peetakse tõelise all silmas hoopis seda, kas inimene käitub oma soole käesolevas ajas kehtivatele reeglitele vastavalt või mitte. Kui mees või naine ei ole tõeline, siis kes ta on? Kas saab olla tõelisem või vähem tõeline? Kui naine ei ole tõeline naine, kas ta on siis vähem naine? Kuidas see võimalik on? On ta siis mees? Ja kui ta on rohkem mees, kas meheks olemine on siis halb?

Tõeliste meeste ja naiste jutt õhutab sugudevahelist vaenu ja see on üks igivana trikk. Seda on tehtud aastatuhandeid ja me ikka astume kolinal sellesse vanasse pange. Tõelise mehe ja naise jutt on vana ja võimas relv vastassooga manipuleerimiseks. Kui poistele ja tüdrukutele mitte ette sööta seda vana jura, poleks naistel õpitud abitust ja meestel ülestimuleeritud agressiivsust.

Mehi ja naisi on proovitud alati vastandada ja rõhutada nende erinevusi. Mingil juhul ei tohi nad läheneda ega sarnased olla, siis saab kohe mehelikkus ja naiselikkus kannatada. Meie sugu on ohustatud vastassoo poolt, kelle armastust me ihkame ja keda ise armastame. Mitte mingil juhul ei tohi inimene sisaldada vastassoo tunnuseid, seda on alati peetud suureks häbiks: olla naiselik mees või mehelik naine.

Meie eesmärk siia ilma tulles ei ole olla paarisuhtes. See on suurepärane võimalus, aga see pole kohustuslik. Harjutame siin ilmas loomise kunsti, paarisuhtes olles lihvime oma koosloomise oskust. Trikk ongi selles, et kui meil on aktiivsed nii mees-kui naisenergia, siis aitame automaatselt ka partnerit. Kui naine oskab käivitada mehes meesenergiat, siis aktiveerib ta samas ka oma naisenergiat. Ja loomulikult aktiveerib ta ka iseenda meesenergia. Neid ei saa omavahel eraldada.

Inimene on õnnelik siis, kui ta saab teha seda, mida ta tahab ja olla see, kes ta on. Meie sisemine tarkus annab meile alati õigeid juhiseid. Kui mees- ja naisenergiad on meis tasakaalus, teame täpselt, mida teha ja oskame ka oma keha nautida. Selleks ongi vaja üles leida, mis igaühele tegelikult meeldib.

Kallid mehed ja naised, te juba olete tõelised. Olete alati olnud. Te saate alati olema tõelised, ükskõik, mida ja kuidas te teete ja mida te mõtlete või tunnete. Mittetõeline pole võimalik olla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles