Sega kokteili rohelist teed

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kokteiliklaasiski puhuvad värskemad kevadetuuled: vitamiinirohke astelpaju, mõrkjas basiilik ja roheline jasmiinitee on trendikates segujookides täiesti omal kohal.

Äsjastel Briti toidupäevadel kõneldi sellest, et Inglismaal, eriti Londonis on rohelisest teest saanud baarides üks popimaid kokteilikomponente. Jahe roheline jasmiinitee, piisake džinni ja vahuveini või šampanjat – vägagi popp segu!

«See on meile ehk veel natuke võõras, kuid mujal kiiresti leviv trend,» ütleb Radissoni Blu Sky hotelli restoranide juht Tiina Oja, kes alustas samas majas aastate eest baaridaamina ja paneb end hobi korras siiani baarmenite meistrivõistlustel proovile. Ta on võitnud tiitleid mitmelt kohalikult mõõduvõtmiselt, lisaks esindanud Eestit rahvusvahelistel võistlustel, olgu see Bacardi, Angostura või Bols.

Värsked ja mõrkjad

«Kokteilimaailm eelistab praegu pigem värskeid ja kirbeid maitseid, jookides annavad tooni ürdid ja seesama tee,» kirjeldab Oja moodsaid suundumusi. See trendikas, mõrkjam kokteilistiil istub naisele tegelikult hästi, sest ta ise armastab samuti pigem mõru maitsenoodiga jooke, erinedes sellega paljudest eestlastest, kelle maitse-eelistus kipub olema kaldu magusamate, hapu alatooniga kokteilide poole.

Ent küllap võtavad selle mõrkja-värske suuna tasahilju omaks ka uuendusmeelsed eestlased, sest meie kokteilikultuur on Oja sõnul viimaste aastatega kõvasti paranenud, rahvusvaheliselt ilma tegevaid baarmeneid tuleb aina juurde ja viin mahlaga pole enam ammu ainus kokteil, mida teatakse.

Hitiks Mojito

Muidugi leiutatakse uusi maitseid ja segusid üha juurde – eks kõik kokteilisegamisvõistlused on paljuski ellu kutsutud ka selleks, et leida Mojitode, Dry Martinide, Bloody Maryde ja Cosmopolitanide kõrvale uusi põnevaid retsepte, millest võiks saada samaväärne kokteiliklassika.

Ka alkoholivabad kokteilid on alati päevakorras, sest eesmärk pole mitte propageerida alkoholi ja liigjoomist, vaid edendada kokteilikultuuri, et osataks kokteile hinnata ja maitsekooslusi nautida.

«Kuigi klassikalisele Mojitole on vähemasti meie baarides raske vastast leida. Selle kokteili võidukäik on kestnud aastaid ja see ei näita taandumise märke. Isegi talvel on see populaarne, suviti aga müük kahekordistub,» räägib Oja nende maja kõigutamatust kokteilihitist.    

Lisatud kokteiliretseptid on tema enda looming. Mõistagi võib maitseid koguseid varieerides endale meelepärasemaks muuta.

Rohelise tee-džinni kokteil

See kokteil järgib Inglismaalt, eriti Londonist levivat trendi, kus kokteilidesse segatakse rohelist teed ja kõrgema klassi džinni, mis oma kadakamarjamaitsega istub kooslusesse eriti hästi. Maitselt ja välimuselt sarnaneb jook pisut jääteega, kuhu on lisatud tsitruseliste viile.

Ühele

•    2 cl punase apelsini siirupit

•    1 cl värskelt pressitud sidrunimahla

•    6 cl Beefeater 24 džinni

•    jääkuubikuid

•    jahutatud rohelist jasmiiniteed

•    greibi, apelsini ja sidruni viile

Pane suurde klaasi kolmveerandi ulatuses jääd, lisa siirup, sidrunimahl ja džinn. Sega läbi ja vala juurde roheline tee. Lisa klaasi greibi, apelsini ja sidruni viilud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles