Ehted, millel on ürgne võluvägi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Öölane» (eeben, hõbe, oonüks).
«Öölane» (eeben, hõbe, oonüks). Foto: Tanel Veenre

Talvel ei ole ehte kandmine just eriline lust. Kõik need mütsid-sallid-kraed-kindad-kapsunid, mis kangekaelselt ehete taha kipuvad jääma, hõõruvad või higistama ajavad. Praegu on veel küll pisut vara suveriietes tänavale patseerima minna, kuid ettevalmistusi kauniks kevadeks tasub teha küll, kirjutab Ooolala moeblogi.

Poolvääriskividest kaelaehet valides tasub nii vastupidavuse kui välimuse poolest alati eelistada «päris» materjale. Plastik pole klaas ja klaas pole kivi. Lihvitagu seda kuidas tahes. Loodus pakub meile kuhjaga ilu, mis sünnib kaela riputada.

Edevus on alati olnud asi, mida pisut häbenetakse - milline tõsiselt võetav inimene avalikult tunnistada tahaks, et tegelikult meeldib talle ka väline sära. Kõlab pisut pinnapealselt, eks? Eks ilmselt sellepärast ongi inimesed aegade algusest peale otsinud oma välisele edevusele põhjendusi ja selgitusi. «See pole mingi niisama iluasi, see kaitseb mind vaimude eest!»

Eks ilmselt seepärast ongi inimesed aegade jooksul omistanud erinevatele poolvääriskividele erinevaid omadusi. Ja teiseks, halli argipäeva võib aidata leevendada usk, et kuskil on midagi suuremat ja võimsamat kui mina, mis ühtlasi tähendab, et ma ise polegi kõiges süüdi. Eks ka seepärast meeldib inimestele maagiasse uskuda.

Selle üle, kas poolvääriskividel endil tegelikult mingit mõju on või on asi kinni hoopis meie enesesisendused, me täna vaidlema ei hakka. Õigus uskuda, või uskumata jätta, on igaühel isiklik, kuid ilusaid ehteid võib sellegi poolest kanda!

Oonüksit peetakse sobilikuks eelkõige tugeva isiksusega inimestele, kelles on võitlejaloomust. Ühed usuvad, et oonüks aitab saada üle rasketest perioodidest ja haigustest, teised ütlevad, et oonüks võimendab tugevalt kõiki emotsioone - nii halbu kui häid.

Kui päris korrektne olla, pole korall sugugi poolvääriskivi, vaid tegelikkuses moodustuvad need ainuõõssete loomade, korallpolüüpide, elutegevuse tagajärjel. Koralle usutatakse mõjutavat naiste viljakust ning kaitsevat naisi samuti reiside ajal. Öeldakse, et korall õhutab inimest otsima seikluseid ja sooritama kangelastegusid, kuid samuti kutsub esile tavalisest provotseerivamat käitumist.

Ametüsti peetakse kiviks, mis soodustab süvenemist ning julgemad kinnitavad, et ametüst aitab lahti saada halbadest harjumustest, näiteks alkoholismist või suitsetamisest.

Amasoniiti soovitatakse kanda neil inimestel, kes otsivad julgust ütlemaks välja erinevaid asju. Samuti usutakse, et ta aitab teisi paremini mõista ning konflikte vältida. Idamaades usuti, et see kivi toob inimestes esile prohvetlikke võimeid. Eeskätt peetakse seda koduperenaiste ja majaehitajate kiviks.

Ka roosale kvartsile omistatakse tugevaid ravivõimeid. Ühtpidi aitavat see suguelundeid haiguste eest kaitsta, teisipidi mõjuvat hästi südamele, vereringele ja soodustavat haavade paranemist. Roosat kvartsi peetakse ka kujutlusvõimet soodustavaks ning üldse helluse ja armastuse kiviks, mis muuseas aitavat näiteks lastel koduigatsust leevendada. Samuti usutakse, et roosa kvarts aitab vähendada igasuguste kiirguste mõju.

Seda, kas see kõik ka tõsi on, ma teile öelda ei oska. Kõik on kinni selles, mida me ise uskuda tahame, kuid eks isegi siis kui meil endal neisse suurt usku pole, on tore vahepeal neid kirjeldusi lugeda ja kujutleda, milline oli maailm siis kui küla teadjanaine kõiki muresid kivide ja taimedega ravis. Eks teadis temagi, et suur osa hädadest on inimestel endil välja mõeldud ja kui inimesele midagi sisendada, siis ta mõtleb end ise jälle terveks tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles