Kümme asja, millest tuleks pärast kallimaga tülitsemist hoiduda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On täiesti normaalne ja isegi tervislik, et paarisuhtes olevad inimesed mõnikord tülitsevad. Te olete kaks erinevat inimest ning teil on asjade kohta oma arvamus. Aga sa ei pruugi taibata, et see, kuidas sa pärast tülitsemist käitud, on sama tähtis kui see, mida sa tüli käigus öelda või teha võid.

Siin on kümme asja, millest tuleks vahetult pärast tülitsemist hoiduda, soovitab Woman's Day.

Ära ignoreeri kallimat

Võib-olla vajad pärast tüli veidike hingamisruumi ja see on normaalne, aga ütle seda kallimale. Üks suurimaid vigu pärast tüli on see, kui sa lihtsalt ignoreerid kallimat. Mehele võib tunduda, et sa üritad teda karistada ja sellest tulenevalt ei pruugi ta tulevikus oma tundeid ning mõtteid sulle avaldada. Ütle mehele näiteks nii: «Minu emotsioonid ei tagane nii kiiresti kui sinu omad, palun anna mulle mõtlemisaega.»

Ära hoia mehe sõnadest kinni

See, mida partner tüli käigus sulle ütleb, peakski jääma selle tüli sisse. Ära haara neist sõnadest kinni ega hoia neid endas. Kui mees ütleb tüli käigus midagi, mis sind solvab või sulle ei meeldi, siis ütle kohe, et tema sõnad teevad sulle haiget. Kui tema sõnad valmistavad veel järgmisel päeval sulle meelehärmi, võta aeg maha ja mõtle sellele, ära mine uuesti meest ründama.

Ära ütle «palun vabandust», kui mees on ikka veel solvunud

Ära kasuta tuima vabandust selleks, et tüli lõpetada. See annab märku, et sa oled sellest väsinud ja tahad edasi liikuda. Pigem muuda vabandus isiklikumaks, öeldes: «Ma vabandan sellepärast, et...» Selgita mehele, mida sa tunned ja mõtled. Vabandusele võiks järgneda lubadus, et tulevikus sa sama viga enam ei korda.

Ära otsi ettekäändeid, miks te tülli läksite

Vaidluseid ja tülitsemist on võimalik miljoni asja süüks ajada: halb päev tööl, peavalu, unetu öö. Berkeley ülikoolis tehtud uuring näitas, et kui mõlemad partnerid kannatavad unepuuduse käes, siis vaidlevad ja tülitsevad nad tihemini. Pea meeles, et tülid seisnevad informatsiooni jagamises. Kui sa oled vihane, kurb või solvunud, siis see on informatsioon, mida su kallim peaks teadma. Järgmine kord, kui sul on tööl olnud raske päev, hoiata partnerit sellest enne, kui koju jõuad. Sel viisil teab mees, et sa võid olla kergesti ärrituv.

Ära kõnni minema, kui mees võtab vaidlusteema uuesti jutuks

Kui mees tahab paar päeva pärast tülitsemist uuesti vaidlusteemast rääkida, ära keera talle selga. Ekspertide sõnul on vaikimine sama vali kui karjumine. Kui tahad minema kõndida, ära tee seda. Jää paigale ja kuula, mida mehel on öelda. Näita talle, et sa kuulad, küsides küsimusi nagu: «Sa tahad siis öelda, et..., kas ma sain õigesti aru?» Kontrolli, et sa mõistad seda, mida mees öelda tahab.

Ära ole pärast tülitsemist sapine

Tülist on mõni päev möödas, kuid sa tahaksid ikka mehele veel midagi teravat öelda? Ära tee seda. Suhteeksperdid ei soovita kallimat solvata, sest sellest on raske üle saada. Kui vaidlesite näiteks oma puhkuse eelarve pärast, ära nimeta meest ihnuskoiks või laristajaks. Solvamine viib vaid selleni, et mees solvab sind vastu.

Ära nõustu lepitusseksiga, kui sa seda tegelikult ei taha

Olete mõlemad vabandust palunud ja nüüd üritab mees sind voodisse meelitada, kuid sina suudad vaid mõelda: «Tõsiselt? Juba voodisse?» Ekspertide sõnul pole asi selles, et mees oleks juba vaidluse ära unustanud, paljud mehed tahavad seksida selleks, et partneriga suuremat lähedust tunda. Kui sina pole aga seksist üldse huvitatud, siis anna mehele viisakalt korvi. Võid isegi tänada teda selle eest, et ta tahab end sulle lähedasemana tunda, kuid ütle, et sul pole hetkel seksiisu. Põhiline on see, et sa lihtsalt midagi ütlemata talle selga ei keeraks, sest see teeb mehele haiget.

Ära keskendu sellele, mis tüli algatas

Parem kulutage oma energiat probleemi lahendamisele. Võtame näiteks sellise näite: abikaasa unustas sularaha kaasa võtta üritusele, mille puhul oli ette teada, et maksmine toimub vaid sularahas. Te vaidlesite selle üle, kuid siis käisid rahaautomaadi juures ja probleem sai lahendatud. Selle asemel, et terve õhtu kaasale ette heita raha unustamist, nautige parem õhtut. Hea ja halva tüli vahe seisnebki selles, kas te jõuate lahenduseni või mitte. Kui sa aga märkad mehe käituses korduvat mustrit, küsi temalt selle kohta, kuid ära hakka kohe süüdistama.

Ära ütle: «Ma ei mõelnud seda tõsiselt.»

See on sama hea, kui üritad näiteks kustutuskummiga markeriga kirjutatut kustutada. See muudab olukorra vaid keerulisemaks, sest kallim vastab sulle ilmselt: «Mõtlesid küll!» Kui hakkate vaidlema, mida keegi ütles või mitte, mida üks või teine mõtles või ei mõelnud, siis keskendute minevikule, kuigi tegelikult peaksite tuleviku nimel vaeva nägema.

Ära ole vaidluse tõttu enda vastu karm

Me kõik tahame partnerit, kes näeks suhte nimel vaeva ja tülitsemine näitab, et teid mõlemaid huvitab see, mis teie vahel toimub. Ekspertide sõnul on suhe läbi siis, kui partnerid ütlevad: «Varemalt me tülitsesime palju, kuid nüüd me lihtsalt anname kohe alla ja kõnnime minema.» See näitab, et suhtest enam ei hoolita ja selle tulemuseks võib olla kõrvalsuhte loomine või lahkuminek. Seega, kui teie kallimaga veel tülitsete, siis ole selle üle vaid õnnelik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles