Teaduslikult tõestatud viisid, kuidas hommikud rõõmsamaks muuta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kevad on peaaegu käes ja hommikuti piilub päike kardina vahelt sisse. Tänu sellele polegi ärkamine enam niivõrd raske. Aga mida teha siis, kui sa pole üldse hommikuinimene? Kuidas oma hommikud rõõmsamaks muuta?

Huff Post toob välja seitse teaduslikult tõestatud moodust, kuidas hommikuid rõõmsamaks muuta.

Lill kohvitassi kõrval

Miks see toimib: evolutsioonipsühholoogid usuvad, et me seostame lilli ja taimi alateadlikult turvalisuse, autasustamise ja lubadustega. Seega hommikul lillede nägemine võib tekitada meis tunde, et ees ootab ilus päev. Harvardi meditsiinikoolis läbi viidud uuring tõestas, et naised, kes nägid ärgates lilli, tundsid kodus end õnnelikumana ja tööl oli neil rohkem energiat.

Maga paremal küljel

Miks see toimib: see mõjutab unenägusid. Türgi teadlased tegid kindlaks, et paremal küljel magavatel inimestel on rahulikumad ja õnnelikumad unenäod. Lisaks ütlesid paremal küljel maganud inimesed, et nad olid hommikul paremini puhanud. Vasakul küljel magamine osutab survet vasakul kehapoolel olevatele olulistele elunditele, seega pole ime, et vasakul küljel magades võib õudusunenägusid näha.

Pigista omale klaasike apelsinimahla

Miks see toimib: apelsinides on vitamiini B6 ja foolhapet, mõlemad on kasulikud ained, mille puudumist seostatakse depressiooniga. Brasiilias läbi viidud uuring näitas, et kui tudengitele anti enne eksamit nuusutada apelsinilõhnalist eeterlikku õli, kogesid tudengid eksami ajal vähem ärevust.

Mine magama tunnike varem

Miks see toimib: ilmselgetel põhjustel - sa puhkad paremini välja, oled tähelepanelikum ja optimistlikum saabuva päeva suhtes. Muideks, vähese unega inimestel pidavat ka huumorisoont vähem olema. Täpselt seda tõestas Harvardi meditsiinikooli uuring, mille käigus selgus, et unepuuduse käes kannatavad inimesed ei saanud naljadest üldse aru.

Tee 10 kätekõverdust (kui ilm on soe, siis värskes õhus)

Miks see toimib: kätekõverduste tegemine äratab südame ja lihased üles ning annab päevaks energiat. Veelgi kasulikum on see, kui teed harjutusi värskes õhus. Teadlased on nimelt kindlaks teinud, et kõigest 5 minutit värskes õhus treenimist parandab tuju ja tõstab enesekindlust. Kui vaja, ärka hommikul veidike varem üles ja leia aega, et oma keha aktiivselt äratada.

Ära kunagi nuta end magama

Miks: uni muudab mälestused elavamaks ja kestvamaks, eriti emotsionaalsed mälestused. Ehk on sel puhul tegemist evolutsioonilise mehhanismiga, mis aitab meil oma mälestustest õppida.

Seksi!

Miks see toimib: testosterooni tase (jah, ka naistel on seda vähesel määral) on hommikuti kõige kõrgem. Hommikune seks tõstab ka armuhormooni oksütotsiini taset. Seega hommikune hullamine voodis aitab hästi üles ärgata ning sinul ja partneril jätkub energiat kogu päevaks. Pealegi mõjub seks tervisele hästi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles