Mida vanemad ei tohiks lastele kunagi öelda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga laps kasvab isemoodi. Pisikese beebi kasvamine isepäiseks teismeliseks on omaette vaatepilt ja protsess. Ent vahel unustavad lapsevanemad oma rolli ja ütlevad välja asju, mida tegelikult ükski laps oma vanemate suust kuulda ei tohiks.

Vanemad ei taipa, et nende hooletud kommentaarid mõjutavad oluliselt lapse emotsioone. Selleks, et lapsele mitte mõttetult haiget teha, loe järgmisi punkte ja jäta meelde, mida lapsele öelda ei tohiks, kirjutab iDiva.

«Mina olin sinuvanuselt küll vastutustundlikum...»

See kommentaar mõjutab lapse enesekindlust. Pea meeles, et sina ja su laps olete erinevad inimesed ning kasvate erineval ajal. Taolise kritiseeriva kommentaari asemel tasuks lapsele öelda hoopis midagi julgustavat, sest sellest oleks palju rohkem kasu. Ära võrdle oma last iseendaga.

«Sul õnnestub alati valesid asju teha ja kõige halvemaid otsuseid langetada.»

Su laps alles kasvab ja ilma vigu tegemata ei saa ta midagi õppida. Ära kritiseeri tema vigu, vaid pigem julgusta last neist õppima ja juhi teda õigele teele.

«Ära sega mind!»

Meil kõigil on aeg-ajalt vaja hingamisruumi, kuid mõnikord on sinu kohustused lapse ees kõige olulisemad. See esmapilgul kahjutuna tunduv lause võib lapsele mõjuda väga negatiivselt, sest ta tunneb end kõrvalejäetuna. Talle võib tunduda, et sa ei taha teda enda juurde ja laps tunneb üksindust. Ka lastel võib depressiooni tekkida ja seda võivad tekitada ema või isa suust kuuldud laused.

«Sa peaksid oma sõpradega ettevaatlikum olema, nad ei mõju sulle hästi.»

Lapsed ei leia sõpru selleks, et sõprusest mingit kasu saada. Nende sõprussidemed on süütud ja sõprade seltskond on laste jaoks tähtis. Sa peaksid õppima austama oma lapse valikuid sõprade osas. Kui sulle tundub, et su laps on halvas seltskonnas, ürita tema silmi selles osas ettevaatlikult avada ja julgusta teda positiivsemaid sõpru leidma.

«Võta oma sõpradelt/sugulastelt eeskuju.»

Oma laste võrdlemine on üks mõttetumaid asju, mida lapsevanem saaks teha. Taolised võrdlused tekitavad lapses negatiivseid tundeid kõnealuse sõbra või sugulase suhtes ja see võib nendevahelisele suhtele liiga teha. Pea meeles, et kõik lapsed on erinevad ja sinu ülesandeks on oma lapse isikuomaduste austamine ja hindamine.

«Ma oleksin õnnelikum, kui mul üldse lapsi poleks!»

Enam hullemaks minna ei saa. Lapsevanem ei tohiks kunagi lapse kuuldes midagi sellist öelda, vahet pole, mis selle kommentaari põhjuseks võib olla. Taoline lause võib lapse emotsionaalselt hävitada.

«Sul õnnestub alati mulle haiget teha.»

Lapsed ei ole võimelised alati vanemate soove täitma ja selle tulemuseks võib olla tahtmatu emotsionaalne valu. Aga selle asemel, et lapses süütunnet tekitada, räägi temaga mõistvalt ja õpeta talle, kuidas järgmine kord ettevaatlikum olla.

«Lõpeta nutmine!»

Pisarad väljendavad seda, mida sõnadega ei saa edasi anda. Kui laps nutab, siis see tähendab, et ta üritab sulle midagi öelda, kuid ei suuda. Ära riidle temaga, vaid ürita tema tundeid mõista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles