Miks sa ei peaks ennast emana süüdi tundma

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Loomulikult võiksid sa alati olla asjalikum, rõõmsam, produktiivsem, aga õnneks pole sa üliinimene ning mitte keegi (võib-olla peale sinu enda) ei ootagi sinult seda. Järgnevalt leiad 31 emadele olulist asja, mille pärast sa ei peaks ennast süüdi tundma. 

1. Plaanid koos abikaasaga puhkama minna. See on lastele tõeline tragöödia, kui nad peavad veetma nädalavahetuse vanavanematega, kes neile praktiliselt kõike lubavad. Lisaks on kõigile kasulik, kui lapsed ei pea nägema, kuidas te kurnatusest teineteist üle õhtusöögilaua vihaga põrnitsete, kirjutab Emmede Klubi.

2. Oled rahulolev, et sa oled parem lapsevanem kui need, keda «Superlapsehoidjas» näidatakse. Ära muretse. Me kõik tunneme nii. Samal ajal saame saatest ka kasulikke kasvatusnippe.

3. Sa ei pakkunud ennast lasteaias või koolis hoolekogusse. Mõtle nii: selle asemel, et tegeleda vabatahtliku tööga, millega sa võib-olla hakkama ei saakski, saad sa oma lastega rohkem tegeleda, neile süüa anda, neid riietada, koolibussile saata jne. Mõnel päeval kulub see vaba aeg väga ära!

4. Sa karjusid oma lapse peale, kuigi ta ei teinudki midagi valesti. Jah, tõesti - see polnud just parim tegu, aga see on hea võimalus talle näidata, et ka sina teed vahel vigu ning oskad ka vabandada!

5. Sa naudid oma tööd. See ei tähenda, et sa oma lapsi vähem armastaksid, kui sa tunned head meelt, et käes on esmaspäev.

6.  Sa ostsid oma lapsele brändiriietuse odavama koopia. Ta armastab neid ka ilma firmamärgita ja kui siiski mitte, on ta jalad endiselt soojad.

7. Samal ajal ostad sa endale originaalid. Sina oskad juba oma jalanõusid paremini hoida ja sa ei kasva neist välja. No ja lisaks näevad need riided või saapad eriti head välja! Sellel, kes raha teenib, on ka mõned eelised.

8. Sa ütled talle, milline on viimase matemaatikaülesande vastus. Ta harjutab homme õpetajaga neid ülesandeid veelgi.

9. Näppad salaja lapse kommikotist ühe kommi (kui ta ei vaata).

10. Sa ei lähe nendega koos kohe basseini. Kloor mõjub su juustele halvasti ja pealegi - isad võivad ka seda teha.

11. Sa võtad omaks poja komplimendi, et oled valmistanud suurepärase eine (kuigi ostsid poest valmistoitu). Sinul on ka oma osa - sa vajutasid toidu soojendamisel mikrolaineahju nuppu.

12. Sa pühkisid tütre nina pesukaitsmega - see sarnanes su kotis olevatest asjadest kõige enam salvrätikuga.

13. Sa peidad sügavkülmas kalli jäätise kõige taha ja tõstad odavama ja lihtsama sügavkülma etteotsa. Kui nad ei ole valmis «kaevama», ei ole nad valmis ka paremat kraami saama.

14. Sa sulgesid nende nina ees oma magamistoa ukse. Sa ei ole maagilisel kombel enda vajadust privaatsuse järele peale sünnitust ära kaotanud. Kui keegi veritseb või ei hinga, võib ta ju jumala eest ka enne sisenemist uksele koputada!

15. Sa annad aeg-ajalt järele. See võib olla tark vahetuskaup, eriti kui sa ostad sellega endale mõne minuti aega omaette, kasvõi enda kogumiseks. Sa ei pea alati ideaalselt järjekindel olema.

16. Sa käsid oma tütrel turnimispuult alla tulla - seda lihtsalt seetõttu, et see teeb sind närviliseks. Jah, ta on seda miljon korda teinud ja see on ohutu. Tõenäoliselt teeb sa seda veel, aga kes ütles, et sa pead seda pealt vaatama? Vahel on õnnis teadmatus päris kasulik!

17. Saadad lapse vanavanematega mõnda uut muusikali vaatama. See on sinu jaoks täielik piin, aga neile kõigile meeldib ning lisaks saavad nad meeldivalt koos aega veeta. Milles see probleem seisneski?

18. Viskad nende «meistriteosed» ära. Kui sa hoiaksid alles kõik laste voolitud potsikud ja kollaažid, oleks sul nende säilitamiseks eraldi elamist vaja. Täida suur prügikott mitte just kõige silmapaistvamate teostega, kalla endale klaas veini, vaata oma lemmikseriaali ja sa tunned ennast momentaalselt paremini.

19. Sa oled põnevil, et lapse parim sõber, kes sulle kuidagi ei meeldinud, kolib kaugele. Sa ei ole selle pärast õnnelik, et su laps ennast halvasti tunneb, ei. Sa lohutad ja toetad teda, aga see, et sa salamisi natuke õnnelik oled, et preili-mina-tohin-juba-nii-noorena-nabapluuse-kanda-ja-ennast-meikida teie juurde enam ööseks ei jää, ei muuda sind veel halvaks inimeseks.

20. Sa unustad tema kooliprojekti raames valminud video päikesesüsteemist teadusvõistlusel lauanurgale. Tuleb ka suuremaid ja tähtsamaid saavutusi - kindlasti ei pane su poeg selle kadumist tähelegi!

21. Sa räägid kogemata välja, et isa poetab jõuludel nende sussi sisse komme. Sa ei hävitanud tema lapsepõlve. Sa rääkisid talle tähtsa täiskasvanute saladuse, mida ta ei tohi kunagi oma nooremale vennale öelda - see paneb teda tundma küpse, suure ja tähtsana.

22. Sa võid mitmeid kuid ilma seksita läbi ajada ja sa ei tunneks sellest isegi puudust. Kui sa tunned ennast selle pärast süüdi, tekib sul selleks veelgi vähem tahtmist. Su libiido ei ole enam see, mis see oli enne laste sündi. Nüüd ei jaksa sa enam hilja õhtul ülevalgi olla. Kui sa siiski üritad ja seks vastumeelne ei ole, on lootust, et asjad loksuvad jälle paika. Kui mitte varem, siis juhtub see siis, kui lapsed on juba veidi suuremad.

23. Sa teed ainult näiliselt kurba nägu, et su lapse sünnipäev on suvevaheajal. Ei mingeid suurejoonelisi pidusid ja otsuseid, keda kutsuda, keda mitte.

24. Sa loed seda artiklit selle asemel, et köögis süüa valmistada, lilli kasta või sahtleid sorteerida. Isegi masinad vajavad aeg-ajalt välja lülitamist ja restarti.

25. Sa lihtsalt istud rahulikult ja loed. Sa ei pea esimesel vabal hetkel trenni tormama. Sa saad võimelda võib-olla järgmisel pausil - kui selleni jõuad.

26. Sa ootad meeste õhtut rohkem kui su mees ise. Vahel on palju parem üksi kodus toimetada ja oluline on ka eraldi aega veeta.

27 . Sa ei luba tütrel mingi kindla vanuseni oma kõrvadesse auke teha. Lihtsalt selle pärast!

28. Mõni asi emaduse juures on sinu jaoks äärmiselt tüütu. Kui sa ei ole vaimustunud sellest, kuidas su poeg juba sajandat korda liumäest alla laseb («Emme, vaata mind!») või tunned tüdimust näägutamisest, et ta oma sokid ära paneks, oled sa täiesti normaalne inimene.

29. Sa paned tähele, kui ilus isa lapse rühmakaaslasel on. Ah soo, sul on ka silmad peas ja sa polegi surnud? Kas sa tegid talle musi? Ei? No siis on kõik hästi.

30. Sa oled endiselt venitusarmide pärast natuke endast väljas.

31. Sa unustasid talle pildistamise päevaks piduliku komplekti selga panna. Aastate pärast on sul hea neid pilte vaadata ja meenutada, milline imearmas ja veidi poisilik plika ta lapsena tegelikult oli - selle asemel, et vaadata pilte, kus ta on nukukeseks muudetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles