Kümme reeglit, kuidas käia katsikul nii, et sind edaspidigi külla oodatakse

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui lähedase beebi sünnib, soovid sa kindlasti kohe teda kallistama joosta. Lisaks beebile tuleb aga mõelda ka magamata ja alles paranevale emale, kes üritab värske emana endast parima anda ja enesekindlust koguda. 

Kuigi lapsevanemad võivad tahta oma imet tervele maailmale näidata, ei ole see alati nii lihtne. Siin on mõned näpunäited, et sind ka teine kord beebit vaatama kutsutaks, vahendab Emmede Klubi.

Reegel nr 1: oota, kuni sind kutsutakse

Lapsevanematel on muudki teha kui üllatuskülalisi võõrustada. Saada neile õnnitlustega sõnum, kaart või lilled ja maini, et sa kohtuksid uue ilmakodanikuga hea meelega. Seejärel jää ootama kutset.

Kui sind kutsutakse, jõua kohale õigel ajal ja tee enne kohalejõudmist kontrollkõne. Küsi, kas vanematel on vaja, et sa midagi poest tooksid.

Reegel nr 2: tea, millal eemale hoida

On oluline teada, et vastsündinute immuunsüsteem ei ole veel täielikult välja arenenud ja nad on haigustele vastuvõtlikud. Kui sa ei tunne ennast hästi, jäta värske ilmakodanik külastamata. Lisaks pese ALATI enne beebi katsumist käsi.

Reegel nr 3: võta süüa kaasa!

Vastsündinuga tegelemine on täiskohaga töö. Vanematel võib olla keeruline küpsetamiseks aega leida. Eriti armas oleks, kui sa oled neile midagi head süüa teinud.

Reegel nr 4: võta võõrustaja roll endale

Ära oota, et sulle ise juua pakutakse vaid valmista ise kõigile näiteks tassike teed.

Reegel nr 5: ulata abikäsi

Kui sa näed, et kraanikauss on nõusid täis, pese see kuhi ära.

Mõnele emale ei meeldi kui keegi teine tema kodus toimetab, aga kui sa oled piisavalt lähedane inimene, siis sa tead, kus see piir jookseb. Kui sa kardad, et ema ennast pärast süüdi tunneb, et kõike ise ei jõua, ütle talle, et sa tõesti väga tahad need nõud ise ära pesta, et ema saaks oma beebiga rohkem kvaliteetaega veeta.

Kui peres on vanemaid õdesid-vendi, vii nad parki mängima või jäätist sööma.

Reegel nr 6: oota, kuni laps ise su sülle antakse

Oota sellega, kuni ema on selleks valmis ja tunneb ennast mugavalt. Võid küsida ka, kas võiksid beebit natuke hoida, kuni ema kuuma teed joob?

Kui sa jõuad kohale siis, kui beebi magab, ära MITTE MINGIL JUHUL beebit üles ärata või eelda, et lapsevanemad seda teevad.

Reegel nr 7: märka, millal beebi tagasi anda

See on üks suuremaid pisiasju, mis värskeid emasid häirib - keegi võtab nende beebi sülle ja ei taha teda kuidagi tagasi anda.

Kui beebi su süles nutma hakkab, anna ta vanemate sülle tagasi.

Reegel nr 8: ütle ainult häid asju

Kui sa tunned, et beebi on armas ja vanemad teevad head tööd, ütlegi seda neile. Samal ajal ära jaga neile nõuandeid, kui nad just ise nende järgi huvi ei tunne.

Reegel nr 9: ära oota liiga palju

Kui lapsevanemad näevad täiesti kurnatud välja, ära oota, et nad sinuga elavalt lobisema hakkavad.

Reegel nr 9: ära kasuta külalislahkust ära

Kuldne reegel on see, et kui sulle just teisiti pole öeldud, on maksimaalne külastuse pikkus keskmiselt üks tund. See ei pruugi pikk aeg tunduda, aga peale sünnitust ja magamata olles on keeruline pikalt sotsiaalne olla ning naeratust näol hoida.

LISAREEGEL!

Reegel nr 11: vaata, et sa ema ära ei unusta!

Rasedus ja sünnitus on olnud emale kurnavad. Peale sünnitust on järsku kogu tähelepanu beebil ja ema unustatakse justkui ära. Ära unusta teda kiitmast ja uurimast, kuidas ta ennast tunneb. Paku talle tuge!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles