Viis levinud viga, mida värsked lapsevanemad kipuvad tegema

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oma esimest last saades ägisevad tulevased lapsevanemad uue infokuhja all. Lisaks raamatutele ja internetile jagavad oma kogemusi ja nippe ka sõbrad-sugulased ning nõu annavad arstid. Ükskõik kui palju sa ka uusi teadmisi endasse ei ammutaks, jäta endale meelde et kõigil vanematel jääb midagi kahe silma vahele. Kuigi enamik nendest niinimetatud vigadest on ohutud, on mõned punktid, millele tasuks eraldi tähelepanu pöörata.  

Turvahällid

Enamik lapsevanematest keskendub erinevatele turvatestidele ja sellele, kuidas tooli õigesti autosse kinnitada. Selle kõige kõrval ei mõtle paljud lapsevanemad sellele, kui ohutu on beebit pikalt turvahällis hoida, kirjutab Emmede Klubi. Eriti kerkib see probleem esile seoses kärudega, millele saab turvahälli kinnitada. Beebi hingamisteed võivad olla sellises asendis kokku pressitud. Imikuid ei tohiks turvahälli pikaks ajaks magama jätta. Eriti suur on oht enneaegsete laste puhul. Kuigi see, et beebi saaks enda une turvahällis lõpuni magada, võib tunduda ahvatlev, tuleks ta siiski kärusse või voodisse ümber tõsta.

Hügieenitarbed

Beebile armastatakse tuua kingitusteks erinevaid kreeme, talke ja pesuvahendeid. Sageli on need meeldivalt lõhnastatud ja ilusas pakendis. Oluline on teada, et mitte kõik need tooted pole korralikult kontrollitud ja beebile ohutud. Paljud neist sisaldavad mürke, mis võivad kergesti läbi beebi õhukese naha imenduda. Beebid on veel nii pisikesed ning ei oska keha lihtsalt mürkidest vabastada. Parim lahendus on osta tooteid, mis on kontrollitud ja ei sisalda erinevaid kahjulikke aineid.

Ülestimuleerimine

Vastsündinud lapsed ei vaja elektroonilisi mänguasju, millel on tuled ja vali heli. Lapsele mõjub palju paremini sinu rahustav hääl, pehme tekk või peeglisse vaatamine. See aitab last arendada ilma teda üle stimuleerimata.

Magamine

Kuigi sa oled palju lugenud sellest, kuidas beebi terve öö magama saada, läheb peale sündi paar nädalat, kuni beebi on piisavalt kaalus juurde võtnud, et seda üldse teha.

Lisaks arvavad paljud värsked lapsevanemad, et kui nad hoiavad last päeval võimalikult palju üleval, magab laps öösel paremini. Tegelikult toimib see pigem vastupidi. Kui vastsündinu muutub üleväsinuks, on tal keerulisem maha rahuneda. Kuni su laps on alla aastane, kehtib reegel: rohkem und päeval võrdub parema unega öösel. Seaduspära on umbes selline: iga 90 minuti kohta tukastab laps keskmiselt 30 minutit.

Stress

Kui sa saad lapsevanemaks, on palju uusi asju, mille pärast muretseda. Alates lapsehooldusest kuni finantsprobleemideni - kõik need võivad mingil hetkel probleeme valmistada. Jäta endale meelde, et sinu stress mõjutab ka beebit. Beebil võib see väljenduda nii, et ta on ilma mingi põhjuseta viril. Harjuta algusest peale, kuidas ennast vabaks lasta. Tee joogaharjutusi või kirjuta oma ärevust tekitavad tunded päevikusse. Mitte keegi ei ole täiuslik ja ei ole ühest reeglit, kuidas tuleks lapsi kasvatada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles