Kuidas kohutav tööpäev üle elada… kui oled ülemus

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõikidel tööinimestel tuleb ette halbu päevi. Pole vahet, kas oled otse koolist tulnud noor või suurfirma tegevjuht. Igaüks peab mõõnadega silmitsi seisma. 

Kui oled ülemus, on raske päevaga veelgi keerulisem hakkama saada. Kõik mõjub intensiivsemaltki, kui pole võimalust kontoriust kinni panna ja kõiki ignoreerida. Lisaks eeldatakse, et ülemus on kui perepea, kes jääb alati rahulikuks, ratsionaalseks ja säilitab kaine mõistuse ka kõige pingelisemas olukorras. Suurte probleemide korral tahaks ju teha kõik vastupidi, kirjutab Forbes.

Mida peaks juht siis tegema?

Ägestumine

Kuigi meile on õpetatud, et oma tundeid ei tohiks alla suruda ja nendega peaks kohe tegelema, siis ülemusel ei jää muud üle. Oma tundepuhanguga võiks tegeleda pigem pärast tööpäeva lõppu, näiteks kurtes muret sõpradele, kes pole selle tööga seotud. Ägestuv juht näitab oma alluvatele väga halba eeskuju ja selle tagajärjel võib kujuneda tööõhkkond, millest tujutsemine ja klatš saavad igapäevaseks osaks. See pole sugugi professionaalne ja kindlasti mitte produktiivne.

Kui tuleb hetki, mil tunned, et pead oma tundeid väljendama, tee seda väheste usaldusväärsete kolleegide või oma sõprade juures. Ära näita välja, et oled endast väljas, sest pikemas perspektiivis hoiad sellega palju probleeme ära.

Tähelepanu

Tähelepanu kõrvalejuhtimiseks piisab täiesti sellest, kui vaatad internetis kassipilte või mängid kaardimängu. Mis iganes sulle sobib. Ära arva, et see kahjustab oluliselt sinu mainet, kui sellise tegevusega kellelegi vahele jääd. Palju hullem oleks alluvate ees karjumine või märatsemine.

Kui pead tööl sageli väga pingelisi olukordi lahendama ja stressiallikatega kokku puutuma, pane lõõgastavad naljavideod endale järjehoidja alla. Vaata oma lemmikvideot enne, kui lähed oma alluvaga tema suurest prohmakast rääkima.

Ülereageerimine

Juhitöö üks keerukamaid osi on teadmine, kuidas igas olukorras käituda. Oled ju pidevalt kõigi tähelepanu all. Käitudes mingi projekti puhul liiga tuimalt, võivad alluvad arvata, et sa ei hooli või veel hullem, et sa ei oska sellega toime tulla. Paanikasse sattumine on samuti reaktsioon, mis sulle plusspunkte ei too. Ürita leida kõiges kuldne kesktee.

Allaandmine

Mõnikord ei jäägi muud üle, kui tuleb alistuda. Kõik oleneb muidugi tööst ja võimalustest, aga kui üks probleem järgneb teisele ja tuju on liiga kehv, et tööl ka mingit tulemust oleks, siis tasub ehk selleks päevaks pillid kotti pakkida ja koju minna.

Muidugi ei saa iga kord plehku pista, kui tööl olukord hapuks läheb. Seda nõuannet saab rakendada vaid äärmiselt halvas olukorras, kui on näha, et tööl kohal istudes miski ei paraneks. Nõnda säästad enda ja kolleegide närve ning puhkad korralikult välja, et järgmisel päeval tegutsema hakata.

Kui oled alles hiljuti juhitööle asunud, siis ei saa sulle paraku lohutuseks öelda, et kõik läheb alati hästi. Mõnikord pead hakkama saama selliste tööpäevadega, mil tahaks pääsemiseks aknast alla hüpata. See aga ei tähenda, et peaksid oma tunnetega nakatama teisi töötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles