Viis head küsimust, mis aitavad oma elu muuta

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elu on täis väikeseid küsimusi: mida täna tööle selga panna? Mida lõunaks süüa? Mida poest osta, et perele maitsev õhtusöök valmistada? Väikesed küsimused on olulised, sest need juhivad meie igapäevast elu. Probleem on aga selles, et enamik inimesi ei peatu, et esitada enesele suuri küsimusi. Tõelisi küsimusi. Küsimusi, mis meie elu paremaks muudaks.

Me ei mõtle just sageli sellele, mis on meie jaoks tõeliselt oluline ja mis on meie panus maailma asjadesse. Filosoof Sokrates on näiteks öelnud: «Elu, mida pole uuritud, pole elamist väärt.» Siin on välja toodud viis küsimust, mis aitavad oma elu analüüsida ja juhtida, kirjutab Huff Post.

1. Kui õnnelik ma täna olen (kümne palli skaalal)?

Kui hakkad sellele küsimusele mõtlema, võta arvesse kõiki aspekte oma elus. Ole enda vastu aus, siis saad tõsisemalt mõelda ka sellele, mida peaksid tegema, et oma elu muuta ja õnnetunnet suurendada.

2. Millist elu mulle meeldiks elada?

Mõtle oma elule kümne aasta pärast. Kas sa oled oma eluga rahul, kui see jätkub täpselt sellisena, nagu see praegu on? Kas sa oled rahul oma suhete, töö, tervisliku seisundiga? Kujutle ette ideaalset elu, mida tahaksid elada. Kui palju erineb see sinu praegusest elust? Fantaseerimine aitab meil sageli mõista, mida me peaksime teisiti tegema, et oma elu muuta.

3. Kuidas ma kujutan ette edu?

Mõne inimese jaoks tähendab edu seda, et temast saab oma valdkonna ekspert. Teiste jaoks on edu see, kui saab aastaks end töölt vabaks võtta ja ringi reisida. Kolmandad arvavad, et edu saab hinnata selle järgi, kuidas sa oma lapsi kasvatad. Mõtle hoolikalt, mida tähendab edu sinu jaoks ja ära lase teiste arvamustel end mõjutada. Sinu elu on sinu teekond, mida peaksid austama ja tõeks tegema.

4. Mis mind õnnelikuks teeb?

Kas mulle meeldib kirjutada, õpetada, laulda, vabatahtliku tööd teha või tantsida? Mis iganes sind õnnelikuks teeb, leia selle tegevuse jaoks aega.

5. Mida ma saaksin teha järgneva kahe nädala jooksul, et kogeda rõõmu, kirge ja leida oma elu mõte?

See on kõige tähtsam küsimus. Kõik eelnevad küsimused on ka olulised, aga neil pole mingit mõju, kui sa midagi ette ei võta. Alusta väikselt. Pea blogi. Mine tantsukursustele. Räägi mõne tuttavaga, kes elab teises riigis ja tehke plaane, et suvel kusagil kokku saada. Sina ise tead, mis su ellu elevust ja õnne toob. Ära lükka seda edasi!

Vastused neile küsimustele on peidus meie endi sees. Meil on olemas kõik, et luua omale meelepärane elu. Kõige olulisem on teada, mida sa tahad. Haara ohjad enda kätte ja hakka oma elu juhtima selles suunas, kuhu sa tahad, et see paari aasta pärast jõuaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles