Ämmaemand: suhtun luti igapäevasesse kasutamisse ettevaatlikult

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebidele soovitatakse anda rinda.
Beebidele soovitatakse anda rinda. Foto: SCANPIX

Olgugi, et sa üritad lutti määrdumisest hoida, leiad selle varem või hiljem köögipõrandalt. Vanemad, kes tahavad oma last meeleheitlikult rahustada võivad lutti «puhastada» seda oma suust läbi lastes. Vastik? Võib-olla, aga sellel võib olla positiivne mõju lapse tulevasele tervisele, pakub välja hiljuti avaldatud uurimustöö. Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemand ja imetamisnõustaja Reet Vinkel toob aga eraldi välja, et luti pakkumisse peab üldse ettevaatlikkusega suhtuma.

Lastel, kelle vanemad lutti sel viisil puhastasid, esines vähem tõenäoliselt astmat ja lööbeid. See on võrreldav kasuga, mille annavad vaginaalsel sünnitusel bakterid lapsele. Teades, et vaginaalseid sünnitusi seostatakse lapsepõlve allergiate väiksema esinemistõenäosusega, üritati antud uuringus välja selgitada, kas süles olevate bakterite seas on sarnane mitmekesisus, vahendab Emmede Klubi Discoverys avaldatud uuringut.

«Me teame, et need bakterid on arengule olulised,» ütles Dr. Wilfried Karmaus Memphise Ülikoolist.

Uurijad jälgisid 184 beebit ja nende ema kolme aasta jooksul, testides neid allergiate suhtes 18-kuuselt ja 36-kuuselt. Väikelastel oli 18-kuusena 63 protsenti väiksem tõenäosus ekseemide esinemiseks ja 88 protsenti väiksem tõenäosus astmate tekkeks siis, kui vanemad olid harjunud lutti enda suust läbi laskma.

36 kuu vanusena ei olnud kahel grupil enam astma suhtes vahet, aga endiselt oli nendel lastel, kelle vanemad lutti suust läbi lasksid 49 protsenti väiksem tõenäosus ekseemide tekkeks.

Emmede Klubi palus seda teemat eraldi kommenteerida ITK ämmaemandal ja IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examiners) sertifitseeritud imetamisnõustajal Reet Vinkelil.

«Tänapäeval on ühest küljest mõistetav, et otsitakse lihtsaid meetodeid, kuidas allergiad kontrolli all hoida. Seda kinnitab ka vastava uuringu ettevõtmine. See on hea lisainformatsioon erijuhtudeks, kus pered, kus pole võimalik imetada rinnast, peavad kasutama teisi lahendusi.»

Teisest küljest ei pea me Vinkeli selgitusel alati leidma õigustusi, miks kasutada lutti tavaolukorras, kui see pole just nii-öelda erivajadus.

«Ämmaemandana ning imetamisnõustajana suhtun luti igapäevasesse kasutamisse ettevaatlikult, kuna on samuti uuringuid, kus on leidnud tõestust, et luti kasutamine esimestel elutundidel ja -päevadel rikub oluliselt vastsündinu kohanemisvõimet ja imemisvõtet.»

Esimesel 12. elunädalal ei vaja vastsündinu ämmaemanda selgitusel muud kui ema rinnal imemist, mõlema vanemaga nahk-naha kontaktis olemist lapse rahutuse korral, soojust, hoolitsust, temaga pehmel toonil rääkimist või laulmist. «Kui selliselt kokku kasvamine aitab last rahustada, siis ei ole ka tavaliselt lutil selle peres kohta,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles