Kiika julgelt brittide kööki

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Esmaspäeval marssisid Briti grenaderid iseseisvuspäeva paraadil Pärnus, järgmisel nädalal vallutab Tallinna pubid ja suuremad poed Briti köök. Inglise saatkonna peakokk Evelin Karro õpetab sel puhul valmistama brittide roogi, mis sobivad nädalalõppu ideaalselt.

Inglise saatkonna peakokk Evelin Karro pole küll täpset arvet pidanud, kuid oletab, et kuue saatkonnas töötatud aasta jooksul on ta tõenäoliselt pidanud kõige rohkem valmistama kellaviietee võileibu. Võileivad on kombekalt väiksemateks viiludeks lõigatud, lisaks pakutakse skones’e ehk soodaleibu skoone piimakreemi ja moosiga, samuti magusaid kooke ja küpsetisi.

«Piimaga teed ka, mida olen isegi jooma õppinud ja mis maitseb tõesti hästi,» kirjeldab kokk rituaalset teejoomist, mis jõudis Inglismaale 19. sajandi keskpaigas ja mille eesmärgiks oli toona leevendada pärastlõunast tühja kõhu tunnet enne hilist õhtusööki.

Hoiavad traditsioone

Iseäranis popp on teelaual Coronation chicken sandwich ehk kroonimispäeva kanavõileib, kus kolmnurksete röstsaiaviilude vahele pannakse kanalõigud, millele muu hulgas annavad maitset ingver, tšilli, kurkum, koriander ja mango­tšatni.

Nagu muus, hoiavad britid tema sõnul ka oma köögis vanu traditsioone ja on nende üle uhked. Ka siinse saatkonna vastuvõttude või viiekäiguliste õhtusöökide menüüd koosnevad valdavalt Briti roogadest, ehkki kokk püüab end samas mitte korrata ja külalisi alati millegi põnevaga üllatada. Muidugi, see käib kooskõlas saadiku soovidega, kelle pere lemmik on lambaliha. Sestap on ehk sagedamini laual lambakarree rosmariini ja Inglise sinepiga.

Seni on Karrole Briti köögist, kus tegelikult palju ka endiste asumaade, eriti India mõjutusi, heas mõttes üllatav avastus olnud Yorkshire’i puding. Alguses ei tundunud see küll midagi erilist, kuid kui teada õigeid valmistamise saladusi ja puding mõnusalt kerkib, võib tulemus koka kinnitusel olla imemaitsev. Pudingi nimi ongi eestlasele tihti eksitav: pudingit ei leia sellest tegelikult grammigi! Tegu on hoopis munasaiaga, mille tainas meenutab natuke pannkoogi oma ja mis kerkib küpsedes seest tühjaks. Tavaliselt pakutakse seda koos rostbiifiga või serveeritakse magustoiduks.

Armastavad pirukaid

Aastaid Briti köögiga tegelnud Karrol on välja kujunenud ka omad soosikud. «Lemon curd ehk sidrunivõie on mu parimaid leide Pavlova tordile,» ütleb kokk. Seda hapukat ja kreemjat võiet tarvitatakse Suurbritannias palju, muu hulgas saiale määrimiseks ja magustoitudes. Juustudest hindab ta enim teravamaitselist Cheddarit, inglaste au ja uhkust – selle kasutamispalett on lai, kuid iseäranis armastatakse seda kasutada soojade toitude valmistamisel.

Ka toekatest pirukatest ei saa kokk toidulemmikutest kõneldes üle ega ümber. Talle meeldib näiteks Cornish pasty ehk Korni pirukas – algselt valmistasid naised neid lihapirukaid 18. sajandil kaevanduses töötanud meestele lõunasöögiks kaasa. See sisaldab loomaliha, kartulit, kaalikat ja sibulat, mis kõik küpseb krõbedas tainas.

Üldse on toitvad pirukad üks ehtinglaslikumaid roogi ja saareriigis ütlemata popid. Seda lausa nii, et igal aastal korraldatakse märtsis pirukanädalat. Tihti meenutavad need pirukad aga pigem ahjuvormiroogi, milles mahlakat liha või kala katab tainas või kartulipüree.

«Taolisi pirukaid valmistan ka kodus perele üsna sageli või küpsetan sõpradele külla minnes kaasa,» sõnab kokk, soovitades sadadest pirukaretseptidest lugejaile mõnusaks nädalalõpuroaks Sheperd’s pie’d ehk Karjase pirukat.

Banoffee kook

See kook on maitsev segu banaanist ja karamellist, mida ei pea küpsetama ja millele lihtsalt ei ole võrdset – banoffee tulebki ingliskeelsetest sõnadest banana, banaan, ja toffee, karamell. Selles retseptis kasutatakse karamelli kiireks ja lihtsaks valmistamiseks magusat kondenspiima, mida purki suletuna keedetakse paar tundi. Kui aega vähem, võib kasutada ka poelettidel leiduvat valmiskeedetud magusat kondenspiima.

Selle lihtsa koogi autoriteks on Ian Dowding ja Nigel Mackenzie Sussexi maakonna restoranist The Hungry Munk ehk Näljane Munk. 1972. aastast pärit originaalis kasutati koogi põhjaks muretainast, kuid ka küpsisepuru on väga levinud.

Umbes kaheksale

Põhjaks:

•    100 g võid

•    250 g purustatud Digestive küpsiseid

Karamelliks:

•    397 g purk magusat kondenspiima

Katteks:

•    4 väikest banaani

•    300 ml kergelt

•    vahustatud 35% rõõska koort

•    kaunistuseks

•    kakaopulbrit

Karamelliks pane avamata kondenspiimapurk keevasse vette ja keeda 2 tundi – vesi võiks parajalt mullitada. Jälgi, et purk oleks pidevalt veega kaetud. Lase jahtuda.

Kasuta küpsiste purustamiseks kannmikserit, et tekiks korralik puru. Sulata pannil või ja sega hulka küpsisepuru, kuni tekib ühtlane mass. Vajuta segu 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi võiga määritud põhjale ja servadesse. Lase 30 minutit jahtuda.

Viiluta banaanid ja laota need koogipõhjale, seejärel vala karamelliga üle. Pane vähemalt 1,5 tunniks külmkappi või kuniks vaja.

Kui kook on tahenenud, võta see vormist ja aseta serveerimistaldrikule. Täida pritskott kergelt vahustatud vahukoorega ja pigista koogile.

Kaunista kakaopulbriga, soovi korral lisa ka banaane. 

Kuidas teha Yorkshire’i pudingit?

Võta toiduõli, 140 g nisujahu, 4 muna, 200 ml piima, veidi soola ja pipart. Pane ahi 200 ˚C juurde sooja. Vala igasse muffinipanni auku veidi õli ja pane ahju. Enne taina vormi valamist peab õli seal sees minema võimalikult kuumaks.

Tainaks vispelda jahu ja munad ühtlaseks seguks. Lisa vähehaaval piim, sool ja pipar ning jätka vispeldamist, kuni tainas ei ole ühtki tükki. Võta muffinipann ahjust ja vala tainas kohe kuuma vormi. Pane vorm ahju ja küpseta umbes 20 minutit mõnusalt krõbedaks. Ära ahjuust kordagi ava, muidu vajuvad pudingid alla.

Võid pakkuda koos rostbiifiga.

Briti toidupäevad

•    kestavad Tallinnas 5.–11. märtsini

•    Solarise toidupoes, Järve Selveris, Lasnamäe, Laagri ja Pärnu Maksimarketis Briti jookide ja toiduainete eripakkumised

•    Meritoni Grand Spa hotelli kohvikus Mademoiselle, bistroos ja restoranis Balalaika kuni 19. märtsini Briti menüü

•    Reval Cafédes Tallinnas Inglise hommikusöök ja kellaviietee

•    Inglise õllede eripakkumised pubides Hell Hunt, Pudel ja Drink; baarides-lounge’ides NYC Piano Bar, Butterfly, Nimeta, Münt jt

•    lisainfo Facebookist: Briti toidupäevad Tallinnas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles