Kuus üllatavat asja, mis võivad nakkavad olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole mingi üllatus, et külmetushaigus, gripp ja isegi haigutamine võivad olla nakkavad. Aga ka mõned üllatavad emotsioonid ja käitusmisviisid võivad teistele külge hakata.

Woman's Day koostas nimekirja kuue asjaga, mis üllataval moel võivad nakkavad olla.

1. Stress. 2012. aasta alguses avaldatud uuring tõestas, et ainuüksi äreva inimese nägemine võib teistel tõsta kortisooli, stressihormooni taset. Teised uuringud on näidanud, et inimesed muutuvad tähelepanelikumaks siis, kui tunnevad stressis inimese higilõhna. Ekspertide sõnul võivad taolised peaaegu märkamatud vihjed valmistada meid ette võimalikuks ohuolukorraks.

2. Eesmärgid. Kas oled imestanud kunagi selle üle, kuidas üks mänguasi ei paku väikelapsele üldse huvi, kuni mõni teine laps sellega mängima hakkab? Selleks on kindel põhjus: inimeste jaoks on teatud esemed ihaldusväärsemad, kui neile tundub, et kellegi teise eesmärgiks on see ese endale saada.

3. Üksindus. Võib kõlada imelikult, aga ka üksindustunne võib olla nakkav. Üksindus muudab inimesi negatiivseks ja kergesti ärrituvaks, seega kohtlevad üksildased inimesed teisi halvemini ning see mõjub teistele inimestele.

4. Hirm. Teadlased tegid kindlaks, et kui inimesed tundsid hirmul oleva inimese higilõhna, siis nad tajusid selle inimese emotsioone ja muutusid ise tähelepanelikumaks ümbritseva suhtes.

5. Rõõm. Tuleb välja, et ei pea olema isegi otseses suhtluses inimesega, et talle oma tundeid edastada. 2013. aasta uuring näitas, et õnnetunnet saab kogeda ka siis, kui sa vaatad kedagi, kes omakorda vaatab õnnelikku inimest.

6. Negatiivsed mõttemustrid. Lisaks tujudele ja emotsioonidele saab teistelt üle võtta ka mõtteviise, näiteks võib teistelt külge jääda komme oodata olukordadest vaid halvimat. Värsked uuringud on näidanud, et näiteks tudengid kipuvad üle võtma oma toa- või korterikaaslaste mõttemustreid, olgu need siis negatiivsed või positiivsed. Pea meeles, et sinu käitumine mõjutab sind ümbritsevaid inimesi ja kui sina kipub oma sõprusringkonnas olema pidevalt masenduses, siis peaksid ehk oma käitumist muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles