Milliseid tervislikke maitseaineid võiks soola asemel kasutada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevad piprad.
Erinevad piprad. Foto: SCANPIX

Sool on üks vanimaid ja populaarsemaid maitseaineid, mida maailmas kasutatakse. Lisaks kodusele toiduvalmistamisele, lisatakse soola ka valmistoitudele, konserveeritud ja jääs toitudele.

Teadlased on kindlaks teinud, et keha vajab kõigest 200-280 milligrammi soola päevas, ent näiteks keskmine ameeriklane tarbib 4000-6000 milligrammi soola päevas. Taoline soolaga liialdamine võib haiguseid tekitada ja seetõttu tuleks soola tarbimine kontrolli alla võtta. Siin on mõned nõuanded, kuidas soola toitudes asendada, kirjutab healthmeup.com.

Sidrunimahl või äädikas

Sidrunimahlal ja äädikal on mõlemal märgatav maitse, mis võib asendada soola puudumist. Mõlemat on võimalik kasutada kastmetes, marinaadides ja lisada köögiviljadele pärast nende küpsetamist. Maitsestatud äädika puhul tasuks lugeda silti, veendumaks, et selles pole liiga palju soola.

Oliiviõli

Oliiviõli lisab toidule maitset ja on äärmiselt tervislik valik. Oliiviõli võib kasutada juurviljade ja liha küpsetamiseks või salatikastmetes.

Must pipar

Must pipar on pärast soola üks populaarsemaid maitseaineid. Kui üritad soola tarbimist vähendada, lisa toidule rohkem musta pipart, et toit oleks hästi maitsestatud.

Ürdid

Juurvilju, liha ja salateid saab maitsestada ka värskete või kuivatatud ürtidega. Kasuta basiilikut, punet, tüümiani või loorberilehti, et toidule maitset lisada. Kui sa oled siiani ürte koos soolaga kasutanud, siis vähenda soola kogust ja suurenda ürtide oma, et toit ei tundiks maitsetuna.

Sibul ja küüslauk

Sibul ja küüslauk lisavad koos või eraldi toidule head maitset. Neid saab lisada juurviljadele, erinevatele lihadele ja salatitesse. Küüslauk sobib hästi kokku ka riisi, pasta või kartulitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles