Soovitusi, kuidas 3-kuuse beebi puutemeeli arendada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

12. elunädalal ei ole beebi enam nii väike ja abitu ning tundub, et ta on selle maailmaga ära harjunud. Tema nägu on teistsugune kui sündides, ta on palju tugevam ja saab rohkem aru. Beebi 12 esimese elunädala arengut kommenteerib Emmede Klubis imetamisnõustaja Sandra Lase.

Beebi kiire kasv ja areng jätkub veel pikalt terve esimese eluaasta. See periood on täis suuri muutusi ja üllatusi. Praegusel hetkel arenevad kiires tempos beebi aju ja seedetrakt. Tema füüsiline ja psüühiline areng käivad käsikäes.

3-kuune beebi tunneb meid juba näo ja hääle järgi ära. 12-kuuse beebi nutt muutub - me saame aru, kas ta on väsinud, näljane või valutab tal midagi.

Lapse liigutused muutuvad teadlikumaks ja ta suudab mänguasju haarata ning endale suhu pista. Mõned beebid suudavad selles vanuses ka keerata.

Beebi suudab kõhuli lamades mänguasju haarata ja kätega maailma avastada. Beebi jaoks on uni endiselt väga oluline, aga 3-kuune beebi suudab juba paar tundi järjest üleval olla.

Kolmekuune beebi oskab juba omaette mängida - lase tal seda teha.

Ära pane lapsele enam toas kindaid kätte

Kompamine on lapse arengu jaoks väga oluline. Ära pane talle toas kindaid kätte. Laps peaks saama oma kätega ennast ja teda ümbritsevat katsuda.

Lase beebil oma käsi suhu toppida

Nii õpib beebi enda käsi tundma. Kui laps tahab enda käsi suhu pista - ära muretse. Emad kipuvad beebi pöidla imemise pärast muretsema. Paljud beebid imevad oma käsi juba ema kõhus olles. Nii õpib beebi ennast ja maailma tundma.

Kallista ja puuduta oma beebit

Arvatakse, et beebi tunneb puudutusi juba ema kõhus. Tema kompimismeel areneb välja kaheksandal rasedusnädalal - enne kui ta suudab näha ja kuulda. On tõestatud, et beebid, keda palju sülle võetakse, arenevad paremini, nende immuunsus on parem, nad nutavad vähem, võtavad kaalust rohkem juurde ja nad on aktiivsemad.

Lase lapsel erinevaid tekstuure katsuda

Lase tal erinevaid tekstuure katsuda -vill, paber, krõbisevad esemed. Lisaks nägemisele ja kuulmisele on puudutamine lapse arengus väga oluline. See aitab närvisüsteemi ja aju arengule kaasa.

Hoolitse selle eest, et beebi mähe saaks õigel ajal vahetatud

Nahk on kõige suurem meeleelund. Lapsel peaks alati soe ja kuiv olema. Vaheta alati mähe õigel ajal, et vältida ebamugavustunnet. Tänapäeval on suurepäraseks leiutiseks niiskusindikaator, mis näitab ära, millal mähe on märjaks saanud.

Tutvusta lapsele tema ümbrust

Beebile võiks tutvustada teda ümbritsevat keskkonda. Uurige koos, mis esemed teda ümbritsevad. Räägi talle nendest. Koos beebiga maailma uurides näed ka sina seda uues valguses.

Varsti hakkab beebi roomama, istuma, püsti tõusma, läheb lasteaeda, kooli ja lõpuks lahkub kodust, et oma pere luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles