Kas Facebookis on tegelikult ka palju beebipilte või kujutame me seda ette?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Facebookis ringi vaadates võib tunduda, et värsked lapsevanemad ei tee muud, kui postitavad pilte oma võsukestest. Tegelikult pole beebipilte sotsiaalvõrgustikus üldse nii palju, kui esmapilgul tundub.

Sel kuul avaldatud uuringust selgub, et emad postitavad pärast lapse sündi Facebookis hoopis vähem kui varemalt ja enamik nende postitustest pole üldse beebidega seotud, kirjutab The Daily Mail.

Miks siis mõned inimesed virisevad, et Facebook on beebisid täis? Ilmselt seetõttu, et beebipiltide puhul vajutatakse sagedamini «meeldib» nuppu ja seetõttu on need Facebooki uudisvoos silmapaistvamad.

Tõepoolest, kuigi pole täpselt teada, millise algorütmi alusel postitused uudisvoogu satuvad, võib arvata, et «meeldib» nupp ja kommentaarid mängivad selles olulist rolli.

Kahe lapse ema ja uuringu autor Meredith Ringel Morris ütles: «Võib vast julgelt väita, et mida rohkem meeldimisi ja kommentaare postitus saab, seda tõenäolisemalt ilmub see teiste inimeste uudisvoos.»

Uuringus vaadeldi 412 värske ema sotsiaalvõrgustiku kasutamise harjumusi ja selgus, et kõige rohkem beebidega seonduvaid postitusi tehakse vahetult pärast beebi sündi. Ent pärast lapse esimest elukuud muutuvad postitused üha harvemaks.

«Tundub, et see on populaarne müüt, et Facebookis pole muud kui beebipildid,» sõnas Morris, «kuigi tegelikult postitavad värsked emad suhteliselt vähe oma beebide kohta.»

Ometi on loodud ka selliseid rakendusi, mis lubavad Facebookist beebipildid eemaldada. Üheks selliseks on näiteks UnBaby.me, mis algatati 2012. aastal ja millel on umbes 200 000 kasutajat.

Antud rakendus skänneerib Facebooki uudisvoogu ja otsib beebidega seonduvaid pilte ning postitusi, kaasa arvatud fraasid nagu «just õppisime kõndima», «tahkete toitude söömine» ja «vaadake neid põski». Kõik beebidega seonduvad postitused ja pildid asendatakse kuulsuste fotodega või lõbusate loomapiltidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles