Mida ei tohiks endale sisendada, kui sa üritad kaalu langetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toiduga liialdamine ja jõusaali vältimine pole ainsad moodused, kuidas oma kaalulangetusplaane nurjata: ka negatiivsed mõtted ja laused võivad takistuseks saada. Kui meil on teadlikult võetud negatiivne hoiak oma võimete suhtes, siis kinnistub see meie alateadvusse ja võib hakata käitumist juhtima.

Mis veelgi hullem, mõned enda tegemisi saboteerivad laused ei tundu üldse olevat niivõrd ohtlikud. Ekspertide sõnul tasuks järgnevaid mõtteid ja lauseid vältida, kui üritad kaalu langetada, kirjutab Woman's Day.

«Ma alati...» ja «ma mitte kunagi...»

Kõik-või-mitte-midagi stiilis laused, näiteks «ma valin restoranis alati kõige ebatervislikuma toidu» ja «ma ei tee mitte kunagi nii kõvasti trenni, kui võiksin teha», panevad sind käituma täpselt nii, nagu need laused väljendavad. Sulle tundub, et sa ei saa midagi parata, seega need muutuvad justkui ettekuulutusteks. Pigem luba endale, et pingutad rohkem ja üritad võimalikult tervislikult toituda.

«Ma ei saa parata, et ma olen emotsionaalne sööja»

Kui sul on halb päev ja sa haarad lohutuseks šokolaadi, jäätise või muud ebatervislikku, siis tea, et sa pole üksi. Uuringutega on kindlaks tehtud, et stressi ja kõrge rasvasisaldusega ning magusate toitude söömise vahel on selge seos. Probleem on aga selles, et kui sa ise usud, et pahad päevad panevad sind ebatervislikke asju sööma, siis seda sa kipud ka tegema. Kui sul on kiusatus pärast pikka tööpäeva millegi magusa järgi haarata, siis ütle endale, et emotsioonid ei kontrolli su käitumist. Mine parem jalutama, helista sõbrannale või loe midagi põnevat.

«Mul pole aega, et tervislikult toituda»

Jällegi, kinnita endale seda ja su alateadvus muudab selle su reaalsuseks. Taoline enesekriitiline mõtlemine ei motiveeri sind tervislikult toituma, seega ei saavuta sa ka soovitud tulemusi. Muuda oma mõtlemist ja ütle endale, et sa kavatsed leida aega, et tervislikumalt toituda. Tervis on sinu jaoks ju oluline ja oluliste asjade tarbeks tuleb ikka aega leida.

«Ma pean kaotama nii palju kilosid selleks tähtajaks»

Kuigi see võib tunduda ideaalse kaalulangetusplaanina, võib kindlaks tähtajaks teatud kilode kaotamine lõppeda läbikukkumise ja pettumusega. Ära sea kindlat kaalunumbrit, mida sa kindlal kuupäeval tahaksid näha, vaid mõtle näiteks nii, et üritad paari kuu jooksul paar kilo alla võtta. Veelgi tähtsam oleks kaalunumbri asemel keskenduda sellele, et saavutaksid hea enesetunde. Võta eesmärgiks olla energilisem, tugevam ja vastupidavam.

«Ma peaksin minema jõusaali»

«Peaksin» ei viita sellele, et sa oled väga sihikindel või et sul on kindel eesmärk silme ees. Mõtle parem «ma PEAN jõusaali minema», sest kindel kõneviis on tõhusam. Veelgi parem on oma eesmärk täpsemaks muuta: «Ma pean esmaspäeval ärkama kell 7, et enne tööd jõusaalis käia.»

«Ma kaotasin vaid ühe kilo»

Kuna telesaadetes näidatakse sageli dramaatilisi kaalulangetusi lühikese perioodi vältel, siis tekivad inimestel valed ootused ja pisikesi muutusi kehakaalus ei tunnustata. Mõtle, et kaalulangetus on pigem protsess ja see on seotud elustiili muutmisega. Kui märkad, et oled kaalus alla võtnud, ütle endale: «Ma võtsin ühe kilo alla, mis tähendab, et ma olen õigel teel.»

«Täna ei tulnud midagi välja, ma proovin parem homme»

Kui sa töö juures sööd kolleegi sünnipäeva puhul tükikese kooki, siis see ei tohiks veel sinu motivatsiooni ega päeva rikkuda. Ära mõtle, et kuna sa oled juba niigi midagi magusat täna söönud, siis võid endale veel midagi ebatervislikku lubada. Sellest saab lõputu allakäiguspiraal ja seda imelist «homset», mil sa hakkad tervislikult toituma, ei pruugigi tulla. Parem on öelda endale nii: «Ma patustasin täna, kuid sellest pole midagi. Lähen täna töölt jalgsi koju või teen homme selle arvelt rohkem trenni.»

«Ma ei kaotanud sel nädalal üldse kilosid, seega pole dieedist ja trennist kasu»

Progress ei väljendu vaid kaalunumbris, vaid see mõjutab ka su pikaajalist suhet toiduga. Kui sa ei näe kiireid tulemusi, siis võid küll küsida endalt, et milleks üldse vaeva näha. Kui see mõte sulle pähe tuleb, keera see ringi ja ütle: «Ma kavatsen jääda oma eesmärkidele kindlaks.» Peagi näed ka soovitud tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles