Matteli esindaja: Barbie keha polegi mõeldud realistik olema

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Barbie-nukke tootva ettevõtte Mattel disainiala asepresident Kim Culmone ütles hiljuti, et Barbie ei mõjuta kuidagi väikeste tüdrukute iluideaale ja ettekujutusi naisekehast. Veelgi enam, Barbie-nukk polegi mõeldud olema realistlik, vaid pigem selline, et lastel oleks teda lihtne riietada, sõnas Culmone.

Kim Culmone ütles hiljuti antud intervjuus, et Barbie keha on loodud sellisena, et teda oleks kerge riidesse panna ja et erinevad materjalid ning rõivad sobiksid tema kehaga, kirjutab Yahoo! Shine.

Küsimusele, kas Mattel on kunagi kaalunud muuta Barbie-nuku keha realistlikumaks, vastas Culmone, et kuigi see küsimus on päevakorras olnud, tuleb arvestada kaht olulist asja. Esiteks seda, et emad annavad Barbie-nukkudele mõeldud riideid edasi oma tütardele ja nuku kehakuju muutmine tähendab, et vanemad riided ei läheks nukule enam selga.

Teiseks saab taolisi suuri muutusi teha vaid siis, kui need on väga hästi ära põhjendatud ja Culmone'i arvates ei ole praegu mingit vajadust Barbie-nuku proportsioone muutma hakata.

Lisaks oli Culmone arvamusel, et kui väike tüdruk mängib Barbie-nukuga, siis ta ei võrdle nukku reaalse naisekehaga. «Lapsed näevad maailma teisiti kui täiskasvanud. Nad ei vaata asju samadest vaatenurkadest kui meie. On ilmselge, et tütarlaste hoiakuid figuuri ja välimuse osas mõjutavad kõige rohkem nende eakaaslased, emad, vanemad, neid ümbritsevad inimesed,» selgitas Culmone.

Kuigi uuringud on näidanud, et Barbie-nukk võib seotud olla ebarealistlike ettekujutustega kehast ja koguni toitumishäiretega, ei pööra Culmone uuringutele erilist tähelepanu. «Kui laps mängib, siis see ongi kõik, mis ta teeb - ta lihtsalt mängib. Ta kujutab ette, et nukk on printsess, haldjas, moelooja, arst või astronaut, kes sõidab oma sõiduvahendiga Kuule või toidupoodi. See on kõigest mäng,» oli Culmone veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles