Lugeja kirjutab: miks dieedid toimivad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24.ee lugeja kirjutab, millisel juhul võib dieedi pidamisse positiivselt suhtuda. Selle kirja autor valis endale auhinnaks Avoni Anew Ultimate silmakomplekti.

«Kas te olete kunagi dieeti pidanud?» Kuulsuste käest küsitakse seda sageli. Ja enamik neist ongi tänapäeval mingi dieedi tulised fännid.

Nüüdse aja dieedipidajad tunduvad olevat heas vormis, rõõmsad ja terved. Paljudele seostub dieet siiski väga ühekülgse toiduvaliku või lausa näljutamisega. Kuidas siis asi tegelikult on? Kas dieedid tõesti toimivad?

Esiteks - eesti keeles on dieedi mõiste vist pisut vildaka tähenduse saanud. Vikipeedia andmetel on definitsioon järgmine: «Dieet on toitumiskord, eriti teatud piirangutega toitumisrežiim, mille järgimise eesmärgiks on tervise parandamine, haiguste ennetamine, kehakaalu vähendamine või suurendamine vms.»

Võib öelda, et dieet on lihtsalt korrigeeritud toitumine.

Ma pole ise ammu n-ö päris dieeti pidanud, kuid võin kinnitada, et igasugune korrastatud toitumise periood on mulle alati hästi mõjunud. Enamik dieedipidajad (need, kes ikka tegelikult on dieedist kinni pidanud) väidavad samuti, et dieedid toimivad.

Nooremana ahvatlesid dieedid kaalulangusega. Nüüdseks huvitab mind hoopis tervis. Milline toitumine on siis see kõige õigem? Erinevaid dieete on vist miljoneid. Igaühel hulganisti järgijaid. Kuidas need kõik toimida saavad?

Ma ei ole teadlane, kuid loogiliselt mõeldes saab vastus olla üsna lihtne. Mina arvan, et igasugune korrastatud ja järjepidevust hoidev toitumine mõjub inimesele hästi. Välja arvatud siis, kui minna äärmustesse.

Korralik toit (olgu siis taimne või liha - arvan, et selles pole mingit vahet) on organismile alati kasulik. Meie keha ja vaim ihkab korrapärasust rohkem kui seda hinnata oskame. Kindlasti on oluline ka uskumine. Usk, et oleme oma toitumise eest hoolt kandnud, teeb tuju heaks, paneb meid rohkem toitu nautima ja see kõik peegeldub nii meie hinges kui välimuses.

Igaüks, kes dieeti peab, mõtleb oma toidukorrad hoolsamalt läbi. Täpselt see, mida peaksime tegema - mõtlema, mida me sööme. Ükskõik millist dieeti pidades jäetakse suure tõenäosusega välja rämpstoit ja juba sellest sammust on palju kasu.

Oma toitumist jälgides ja sisetunnet kuulates saame ilmselt jälile ka sellele, milline toit meile isiklikult sobib. Märkame oma organismi eripära ja saame sellega arvestada. Suure osa dieetide koostiseks on lihtsad, puhtad toorained - kuidas saakski see teisiti kui hästi mõjuda?

Mina usun, et dieedid toimivad. Tähtis on mitte unustada selle sõna tegelikku tähendust. Kuidas aga korrastatud toitumises järjepidev olla, on juba hoopis teine lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles