Mis võib põhjustada kõhuvalu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sageli paneb kõhuvalu meid mõtlema, kas oleme söönud midagi, mis meie organismile ei sobi. Ent kõik kõhuprobleemid ei ole sugugi seotud seedeelundkonnaga. Valu võib viidata mõnele leebemale seisundile nagu seedimisprobleemid, kuid samas võib see olla ka midagi tõsisemat nagu vähk.

Kõige problemaatilisemad valud on need, mis justkui liiguksid kõhupiirkonnas ringi. Olenevalt valu tugevusest ja tihedusest oleks mõistlik arstiga nõu pidada. Järgnevalt on välja toodud mõned põhjused, miks võib kõhuvalu esineda, kirjutab healthmeup.com.

Pimesool. Pimesoolega esineb paljudel inimestel probleeme. Pimesool võib tekitada teravat valu, mis minutite jooksul järjest tugevamaks muutub ega lase liigutada või püsti tõusta. Valu algab tavaliselt ülevalt poolt ja liigub siis paremale. Enamasti tuleb pimesool operatsiooni käigus eemaldada enne, kui see lõhkeb ja veel suuremat kahju tekitab.

Sapikivid. Sapikivid tekivad sapipõies, mis paikneb maksa all. Tavaliselt eemaldatakse sapikivid operatsiooni käigus, kuid sapikivid ei ole väga tõsine terviseprobleem. Siiski võivad need põhjustada teravat valu kõhu ülaosas. Mõned inimesed võivad kogeda valu ka küljes ja seljas. Valu võib esialgu olla väike, kuid ajapikku muutuda hullemaks. Enamik patsienti kurdab taolist valu pärast suurt söömaaega.

Pankreas. See valu tekib juhul, kui pankreas on põletikuline ega tööta enam korrapäraselt. Patsiendid kogevad teravat valu, mis algab kõhust ja liigub edasi selga. Hullematel juhtudel võib esineda ka söögiisu puudumist, oksendamist või iiveldust. See probleem on rohkem levinud suhkruhaigete ja alkohoolikute seas.

Laktoositalumatus. Kui sul tekib vaid minuteid pärast piima joomist, juustu või võiga võileiva söömist kõhuvalu, siis ilmselt ei talu su organism laktoosi. Võib esineda ebamugavustunnet ja kerget kõhuvalu, millega kaasneb puhitustunne. Väldi piimatooteid.

Maohaavandid. Maohaavandistest tingitud valu on täheldatud kõhu keskosas. Enamikel juhtudel esineb seda valu öösiti, kui inimesed magavad. Kuigi see seisund on ravimite abil ravitav, võivad mõned patsiendid vajada operatsiooni.

Vähk. Kõhupiirkonnas on vähi diagnoosimine keeruline, sest selle sümptomid võivad ilmneda hiljem või jätta mulje, et sümptomeid tekitab mõni muu haigus. Valu võib esineda ühes piirkonnas või mitmes. Üks olulisemaid sümptomeid on sage urineerimine, isegi pärast väikese veelonksu võtmist, või tugev, kuid harv valu, mis tekib järsku ja kaob ise ära.

Antud artiklis pole kindlasti välja toodud kõik põhjused, miks kõhuvalu või esineda. Kui koged kõhuvalu ja selle põhjus pole selge - nt kui tegemist pole seedehäire või kuupuhastusest tingitud kõhuvaluga -, siis tasuks kindlasti ühendust võtta oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles