Lugeja küsib: kuidas last oma voodisse magama saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu tütar on nüüd poolteist aastat vana, kuid ta magab minu ja mehe vahel juba kolmandat kuud. Nii jääb ta paremini magama. Nüüd üritan ma teda oma voodisse magama saada, aga ta vähkreb seal küljelt-küljele ja ei jäägi magama! Kuidas last oma voodisse magama harjutada?» soovib teada murelik ema Emmede Klubis.

Küsimusele vastab arst Irēna Putniņa

Laps võiks tõesti oma voodis magada. Kui ta on mingil hetkel vanemate voodisse magama harjutatud, tuleks proovida last ümber harjutada. Üleöö see ei juhtu ja ei ole ei lihtne ega kiire, sest laps on juba sedapidi harjunud.

Üks võimalus on lapse reisivoodi või välivoodi vanemate voodile väga lähedale paigutada. Kui ta on seal magama harjunud, võib voodit järk-järgult vanemate voodist kaugemale nihutada.

Arstid on seisukohal, et laps ei tohiks harjutamisel oma voodis siiski hüsteeriliselt nutta. Üksi magama õpetamine peaks käima järk-järgult. Kui laps magas siiani vanemate voodis, on see tema jaoks loomulik ja ümber harjutamine võtab aega.

Kindlasti peab ka ema olema sisemiselt veendunud, et ta on selleks valmis, et laps oma voodisse kolib. Kui laps veel rinnapiima saab, on emal mugavam last mitte edasi-tagasi tõsta, vaid teda kohe oma voodis sööta. Ema peab ka asjad enda jaoks läbi mõtlema.

Mis iganes teie otsus ka ei oleks, on kindel üks asjaolu - laps ei jää teie voodisse igaveseks magama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles