Atkinsi dieedi plussid ja miinused

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha ja salat.
Liha ja salat. Foto: SCANPIX

Atkinsi dieet on ilmselt maailmas üks tuntumaid ja enimuuritud dieete omataoliste seas. Nagu ikka populaarsete asjadega, on ka sellel dieedil arvukalt nii poolehoidjaid kui ka vastaseid, kirjutab Kaalustalla.ee.

Mis see on?

Atkinsi dieet on oma olemuselt süsivesikutevaene, ent hästi valgu- ja rasvarikas toitumissüsteem ning selle loojate arvates on ülekaalulisuse peapõhjustajaks lihtsüsivesikud. Samuti on nende arvates ülehinnatud küllastunud rasvhapete kahjulikkus. Teooria looja järgi põhjustavad lihtsüsivesikud veresuhkru taseme kõikumisi, mis omakorda tekitavad ootamatut näljatunnet ning ka ülesöömist.

Atkinsi dieet koosneb mitmest faasist, millest esimese ajal piiratakse süsivesikute tarbimist peaaegu täielikult. Järgnevates faasides küll süsivesikute kogust natuke tõstetakse, kuid see jääb ikkagi kogu dieedi ajal väga madalale tasemele. Kirjade järgi lubatakse kaalulangust isegi kuni 4 kilo nädalas.

Lubatud ja soovitatud toiduained on kala, liha, koor, juust, lehtsalatid ja teatud määral muud aedviljad.  Soovitatakse loobuda leivast, saiast, makaronitoodetest, enamikust juurviljadest (sh kartulist), riisist, koogikestest, küpsistest, suhkrust, piimast, kohvist, teest ja alkoholist.

Tüüpiline hommikusöök koosneb munadest peekoniga, kõrvale väheses koguses juurvilju. Lõunasöögiks soovitatakse süüa näiteks sea- või loomaliha, lisandiks salataid või juurviljad. Õhtusöögiks jällegi searibid lehtsalatiga või grillkana juurviljadega.

Miinused

  • Liiga kiire kaalulangus ei saa kuidagi toimuda ainult rasva arvelt. Üldiselt kaotatakse kiiresti kaalu ikkagi lisaks väikesele kogusele rasvale ka paljuski lihaste ja vee arvelt. See, mis on kogunenud aastatega, ei kao kuuga!
  • Atkinsi dieedi järgimine võib põhjustada nõrkust, väsimust, nahalöövet, krampe, luuhõrenemist, raskete südame-veresoonkonnahaiguste ja vähi riski ja/või neerukive. On leitud ka kahjulikku toimet neerude tööle ja hormonaalsele tasakaalule.
  • Paljud meditsiini- ja tervishoiuorganisatsioonid on tunnistanud selle ebasoovitavaks või ohtlikuks.
  • Piiratud ja ühekülgne toiduvalik võib põhjustada tüdimust.
  • On välja arvutatud, et Atkinsi dieet on üks kalleimaid dieete maailmas.
  • Kehv enesetunne, mida põhjustab väike kaloraaž. Paljud Atkinsi dieedi kohta tehtud uuringudki on näidanud, et kaalulanguse põhjus ei peitu mitte süsivesikuterohkete toiduainete vältimises, vaid väheses päevases kaloraažis.
  • Teadlased on üldiselt arvamusel, et igasugune kaalulangus põhineb ikkagi  tarbitava koguenergia vähendamisel alla kulutatava energia taset, mitte üksnes tarbitavate süsivesikute hulga vähendamisel.
  • Pikaajaliste tulemuste suhtes ei ole Atkinsi dieet olnud võrdluskatsetes nii edukas kui lühiajaliste tulemuste suhtes.

Plussid

  • Ei teki veresuhkru kõikumisi, sest eelistatakse vähetöödeldud toite madala glükeemilise indeksiga.
  • Dieet on saavutanud oma populaarsuse kindlasti tänu täiskõhutundele, mida tekitavad rasva- ja valgurikkad toidud. Täiskõhutunne püsib ju kauem.

Kokkuvõtteks võib öelda, et võti edukaks ja elukestvaks kaalulangetamiseks on ikkagi tasakaalukas toitumine, mis mõistlike kogustega tagab selle, et kaal langeb eelkõige rasva arvelt. Igasugustel ekstreemsustel võivad olla kurvad tagajärjed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles