Mida peaks teadma kuumahoogude kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alates päevast, mil sul on esimene kuupuhastus kuni raseduse ja sünnituseni, läbib keha elu jooksul mitu suurt muutust. Kui kuupuhastusest tingitud kõhuvalu on nii tugev, et sa ei jaksa menopausi ära oodata, siis võta teadmiseks, et ka menopaus pole naise jaoks just kõige lihtsam aeg.

Menopausiga kaasnevad muutused, üheks neist on kuumahood. Kuumahood esinevad naistel, kellel on kuupuhastus juba lõppenud või hakkab lõppema, kirjutab iDiva.

Arstide sõnul kurdab üha enam naisi, et neil esineb kuumahoogusid enne ja ka pärast menopausi. Praeguseks on kindlaks tehtud, et kuumahood võivad seotud olla ka südame-veresoonkonna probleemidega, seega ei tohiks kuumahoogudesse just kergekäeliselt suhtuda.

Mis on kuumahood? Kuumahoog on see, kui sind valdab intensiivselt soe tunne ja sa hakkad higistama. See võib kesta 30 sekundist kuni paari minutini pea ja kaela piirkonnas. Arstide sõnul põhjustab seda östrogeeni taseme langus.

Kuumahoo sümptomid: tavaliselt kaasneb kuumahooga ka teisi ebameeldivaid sümptome. Näiteks südame pekslemine, pea tundub raskemana, iiveldus, nõrkustunne ja peapööritus on kõige levinumad sümptomid, mis kaasnevad kuumahoogudega. Võib esineda ka naha punetust ja külmatunnet. Kuumahoogusid võib esineda ka öösiti.

Kas kuumahoogusid saab ennetada? Kuumahoogusid pole võimalik ennetada, kuid mõned muutused elustiilis võivad neid leebemaks muuta. Siin on mõned nipid, kuidas kuumahoogusid talutavamaks muuta:

  • Joo päeva jooksul 6-8 klaasi vett, see aitab ebamugavustunnet leevendada.
  • Ära alkoholi ja kohviga liiale mine, sest mõlemad võivad kuumahooge hullemaks muuta.
  • Ka šokolaadi ja punast veini võiks vältida. Kui sa ei suuda neist täielikult loobuda, vähenda nende tarbimist.
  • Regulaarne treening aitab samuti kuumahoogusid leevendada, sest trenni käigus vallanduvad endorfiinid, mis vähendavad kuumahooge.
  • Eelista kitsastele riietele pehmeid puuvillaseid rõivaid.
  • Lõpeta suitsetamine.

Kui kuumahood hakkavad su elu segama - ei lase magada või tekitavad tööl olles ebamugavust -, siis on paras aeg günekoloogi poole pöörduda. Parim ravi kuumahoogude puhul on hormoonravi, mis on paljude naiste puhul positiivseid tulemusi andnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles