Millised puu- ja juurviljad on südamele kõige kasulikumad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige maitsvam viis oma südame kaitsmiseks on värviliste puu- ja juurviljade söömine. Arbuus ja ananass ning mitmed teised maitsvad viljad pakuvad südamele rohkelt kasulikke toitaineid.

Milliseid puu- ja juurvilju võiks süüa, et südame tervis korras oleks? Woman's Day annab nõu.

Kollane: üks peotäis ananassitükke sisaldab päevast vajalikku C-vitamiini kogust, mis aitab südamel võidelda vabade radikaalide, mille eesmärk on rakke kahjustada. Maisis olev luteiin ennetab veresoonte seinte paksenemist, mis on üks peamine südamehaiguste põhjus.

Roheline: teadlased on kindlaks teinud, et spinati söömine aitab alandada vererõhku ja parandab naistel südame tööd. Lehtkapsas on aga palju südamele kasulikke antioksüdante.

Sinine/lilla: uuringud on näidanud, et 3 või enam portsjonit tumedaid marju nädalas aitab 30-50-aastastel naistel vähendada südamerabanduse riski.

Punane: arbuus ja tomatid on head lükopeeni, võimsa antioksüdandi, allikad. On kindlaks tehtud, et inimestel, kelle vereringes on palju lükopeeni, on 55 protsenti väiksem tõenäosus saada infarkt kui neil, kelle vereringes on minimaalselt lükopeeni.

Oranž: lisaks sellele, et apelsinides on C-vitamiini, sisaldavad need ka kiudaineid, mis aitavad kolesterooli taset alandada. Oranžis paprikas on kaaliumi, mis aitab vererõhku reguleerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles