Viis põhjust, miks sul trennis paha hakkab

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled sa vahel tundnud trennis kerget pearinglust ning mõelnud, et mis seda küll põhjustada võib?

Tavaliselt annab sinu keha sulle sellega mõista, et midagi on valesti ning selleks, et vältida edaspidiseid suuremaid terviserikkeid, selgita kindlasti välja selle põhjustajad. Kaalustalla.ee on kirja pannud mõned võimalikud tekkepõhjused.

1. Sa treenid tühja kõhuga.

Päris paljudel inimestel on kombeks treenida tühja kõhuga. Tihtipeale võib see aga kaasa tuua treeninguaegse töövõime languse ning halvemal juhul ka pearingluse. Loomulikult ei pruugi see juhtuda kõigiga ja alati, kuid sellegipoolest söö 30-60 minutit enne treeningut kerge eine.

2. Sa ei tarbi piisavalt vedelikku.

Kui treenid, kaotad läbi higistamise palju vedelikku ja keha vajab, et sa selle kindlasti joogiga taastaks. Vedelikupuuduses keha ei tööta enam nii efektiivselt ning enesetunne võib muutuda halvaks. Seepärast ära kunagi mine pikemale treeningule ilma veepudelita!

3. Sa teed enda keha jaoks liialt tugevaid trenne.

Arvesta, et sinu keha vajab treeningutega harjumiseks aega. Algaja ei tohiks mitte mingil juhul treenida samade koormustega nagu kogenud harjutaja. Samuti ei tohiks ka kogenud treenija teha ainult kõrge intensiivsusega treeninguid, luba oma kehale ka kergemaid madalama pulsisagedusega taastavaid treeninguid. Niimoodi väldid ületreeningut.

4. Sul on probleeme vererõhuga.

Pearinglust ja kehva enesetunnet treeningu ajal võivad tekitada tegelikult nii madal kui ka kõrge vererõhk. Kui tunned pingutuse ajal kehva enesetunnet, istu ja puhka hetke ning vajadusel katkesta treening. Kindlasti pöördu nõu saamiseks ka arsti juurde.

5. Sa ei hinga õigesti.

Sinu keha vajab hapnikku. Treeningu ajal õige hingamine on äärmiselt tähtis. Keskendu õigele hingamisrütmile nii aeroobikas kui ka jõusaalis. Vajadusel küsi nõu treenerilt.

Loodan, et sul oli nendest nõuannetest kasu ja leidsid enda jaoks mõne põhjuse. Arvesta ka sellega, et iga inimene on erinev ning kõige täpsemalt selguvad põhjused ikkagi arsti juures pärast põhjalikke uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles