Raseduse ajal antidepressantide tarvitamine suurendab lapse kopsuhaiguste riski

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas BMJ avaldati seitsme uuringu tulemusi kokku võttev töö, milles hoiatatakse, et antidepressantide tarbimine lapseootusaja lõpufaasis seostub kaks ja pool korda tõusnud pulmonaalhüpertensiooniriskiga.

Püsiva pulmonaalhüpertensiooniga lapse kopsud ei lõõgastu ega laiene pärast sündi ning tulemusena saab beebi normaalsest vähem hapnikku. Selline seisund on küll ravitav ja enamik lapsi arnevad kenasti, kuid pikaajalistest riskidest on praeguseks vähe teada, vahendab teadus.err.ee.

Antidepressante võtvad rasedad naised ei tohiks siiski liialt kohkuda, sest tüsistuse tekkerisk on üsna madal, kuid ravimite soodsad toimed peaksid kindlasti üles kaaluma võimalikke kahjusid.

Rasedusaegne depressiooniravi on enamasti keeruline ja ravimata jäetud depressiooniga võib kaasneda mitmeid kahjulikke tegureid, nagu näiteks enneaegne sünnitegevus ja kõrge vererõhk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles