Kuidas päris sünnitusvalusid ära tunda?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Braxton-Hicksi kokkutõmbed võivad mõjuda väga väsitavalt.
Braxton-Hicksi kokkutõmbed võivad mõjuda väga väsitavalt. Foto: SCANPIX

On rasedaid, kes on ekslikult ebatuhude peale juba sünnitusmajja läinud, arvates, et sünnitegevus käib. Mis on ebatuhud ja kuidas neid sünnitusvaludest eristada? Emmede Klubis annab nõu ämmaemand Inese Kampusa.

Tõeline või mitte?

Kui rasedus läheneb sünnituse tähtajale, võib naine tunda Braxton-Hicksi kokkutõmbeid, mis võivad sünnitustähtajale lähenedes muutuda üha tugevamaks ja valulikumaks ning naine võibki neid sünnituse algusega segamini ajada.

Erinevalt päris sünnitusvaludest ei muutu aga ebatuhud tugevamaks ja pikemaks ning mööduvad ajapikku.

Iga naine ei tunne Braxton-Hicksi kokkutõmbeid. Mõnel naisel võib sünnitustegevus ka alata ilma igasuguste eelnevate toonuste või valudeta.

Kuidas aru saada, kas tegemist on sünnitegevuse või ebatuhudega?

Vahel on tõesti väga raske õiget sünnitegevust ja ebatuhusid eristada. Kui naine on enam kui 37 nädalat rase, on mitmeid mooduseid, mis aitavad neid eristada.

·        Ebatuhud on ebaregulaarsed.Olgugi, et ka sünnitegevuse alguses võivad valud olla ebaregulaarsed, kuid sünnitegevus liigub edasi ja valud muutuvad mingi hetk regulaarsemaks, tihedamaks ja valulikumaks.

·        Ebatuhud on tõenäolisemalt alakõhus. Seevastu sünnituse ajal on valud rohkem alaseljas või kõhu ümber.

·        Ebatuhud võivad esineda spontaanselt - näiteks siis, kui rase muudab oma asendit. Tõelise sünnitustegevuse puhul pole vahet, millises asendis oled ja mida teed.

Mida teha, kui rase tunneb kokkutõmbeid?

Kui rasedust on veel vähem kui 37 nädalat, soovitab ämmaemand mitte väärtuslikku aega raisata ja lasta ennast üle kontrollida, sest laps ei ole siis veel õigeaegne. Sellisel juhul peaks kindlasti arstiga ühendust võtma, sest on oht ka enneaegseks sünnituseks ja tuleks kindlaks teha, kas tegemist on ebatuhudega või mitte.

Kui aga naise rasedus on nii kaugel, et sünnitus oleks juba õigeajaline, võib kõike rahulikumalt võtta ja jälgida kella pealt, kas tuhud muutuvad tugevamaks ja tihedamaks või vastupidi.

Ebatuhud võivad öösiti und häirida ja päevasel ajal tulevast ema lihtsalt väsitada. Eksperdid soovitavad mina sooja vanni ja juua palju vedelikku. Need peaks aitama enesetunnet parandada.

Kindlasti oleks siiski hea jälgida kokkutõmmete kestvust ja sagedust, et aru saada, kas need on ebatuhud.

Ära karda ka oma ämmaemandale või arstile helistada, kui sul on kahtlusi. Nemad aitavad sellest aru saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles