Miley Cyrus – pigem saatanarüüs kui inglitiibadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miley Cyruse nimi ei vaja ilmselt enam tutvustamist: vahetpidamata võib lugeda tema järjekordsetest julgetest, pisut piinlikest koerustükkidest laval ja mujal.

Mõni aasta tagasi võitis Miley Cyrus (21) Disney noortesarjaga «Hannah Montana» kiirelt tuhandete teismeliste ja nende vanemate südamed. Nüüd, kui ta on pikad kiharad ja roosad kleidid vahetanud turritava poisipea ja provokatiivse stiili vastu ning hööritab laval poolpaljalt puusi, hoiavad paljud emad-isad peast kinni ega suuda endist noorte eeskuju ära siunata. Kas kardinaalse muutuse on esile kutsunud pirtsaka neiu tähelepanuvajadus, raske töö või hoopis kurjemad jõud?

Siin on võimalikud seletused.

Seletus 1: kaotatud lapsepõlve mõju

Üks levinud arusaam Cyruse metamorfoosist peab provokatiivsust tüüpiliseks endiste lapsstaaride käitumismustriks. Kuulsa kantrilaulja Billy Ray Cyruse tütrena jõudis Miley juba õrnas eas miljonite pilkude all teleekraanile. Nii kõrvutatakse teda üha sagedamini lapstähtede «needuse» all kannatavate Lindsay Lohani või Britney Spearsiga ning hoiatatakse naerualuseks saamise ja edu kiire kadumise eest.

Cyruse sõnul on üks tema suuri eesmärke saada naistele mõjusaks etaloniks ning süstida neisse rohkem eneseusku. Ent kriitikud on teisel arvamusel. Nad kritiseerivad valjult tema halba eeskuju teismelistele ning mõistuse asemel palja keha ja seksapiilsuse rõhutamist.

Lisaks on paljud vanemad pettunud, et kulutasid sadu dollareid «Hannah Montana» DVDde ja muu nänni peale. Nende sõnul oli labaselt vahtkummist näpuga vehkimine mullustel MTV videoauhindade jagamisel nagu keskmise sõrme näitamine kõigile endistele fännidele.

Seletus 2: mänedžeri töö

Teised peavad Cyruse hullumeelse käitumise peapõhjustajaks hoopis Larry Rudolphit, kes on eelmise aasta märtsist koos Cyruse emaga neiu kaasmänedžeriks. Just Rudolph muutis Britney Spearsi ontlikust plikast vulgaarseks piire kompavaks naiseks, kes ilmus lavale napis riietuses, elus püüton kaelas rippumas. Seega ei ole raske tõmmata paralleele kahe muutuse läbi teinud staari vahel.

Rudolphi sõnul ei ole tal aga mingit suurt strateegiat ning Cyrus teab ise, mida teha soovib. Pealegi katsetas Cyrus juba enne Rudolphit julgete väljaastumistega. Kõigest 15-aastaselt poseeris ta ajakirjas Vanity Fair, ihu katmas vaid satiinlina; aasta hiljem süüdistati teda totakate nägude tegemise tõttu rassismis; peagi üllatas ta irriteeriva postitantsuga ning kinkis oma kihlatule fallosekujulise tordi. Seega jagus skandaale Cyruse ellu juba enne Rudolphit, aga tolle saabudes läks kõik veelgi ekstreemsemaks.  

Seletus 3: kaval plaan

Üks vettpidav seletus paistab olevat hoopis Cyruse enda kindel eesmärk maailma vallutada. Nii on teda nimetatud lausa turundusgeeniuseks ja tema tegemisi aasta suurimaks popkampaaniaks. Seda teooriat kinnitab ka lauljannast vändatud dokumentaalfilm, kus ta seletab laval toimuvat ja selle sündi. Nimelt kinnitab Cyrus, et kuigi vaatajatele võib tema laval trikitamine tunduda suure kaosena, toimub tegelikult kõik plaani järgi.

Filmist on Cyruse sihikindlust ja võidujanu näha ka hetkedel, kui ta põnevusega muusikaedetabeleid jälgib või vihastab, kui mõni vajalik detail ei ole paigas. Seega jätab ta mulje perfektsionistist ja töösõltlasest, kes ei lepi iial vähema kui ideaalsega ning mõtleb igal vabal hetkel muusikale. «Kui sa ei ole esimene, oled viimane,» väidab Cyrus.

Oma suurt muutust peab Cyrus loomulikuks kasvamiseks ja minevikust lahti laskmiseks. Tema eesmärk on lapseliku Hannah Montana kuvand kiirelt maha raputada, et «roosamanna» kestast täielikult välja pugeda.

Negatiivne tähelepanu on samuti tähelepanu, teab auahne Cyrus vägagi hästi. Ta kinnitab, et tahab julgelt piire kompida ning kasvõi skandaalidega tähelepanu keskmes püsida. Läbimõeldud plaani edukust kinnitavad ka tema kiired uhked saavutused. Julge esinemine MTV videoauhindade jagamisel tõi juurde sadu tuhandeid fänne sotsiaalmeedias ning tõstis ta muusikaedetabelite etteotsa. Tema vara väärtuseks hinnatakse 150 miljonit dollarit, ta on saanud palju auhindu, kogunud muusikavideoga Youtube’is ööpäeva jooksul uskumatud 20 miljonit klikki ning jõudis hiljuti ajakirja Time aasta inimese valikul esikümnesse.

Seletus 4: kurjast vaimust vaevatud

Iselaadi seletuse Cyruse kiirele muutumisele on välja pakkunud tema kodulinna Franklini elanikud Tennessee osariigis. Konservatiivsemad noist on neiu tegemistes väga pettunud ning peavad tema allakäigu põhjuseks saatanat, kes on ilmselgelt tema kehasse pugenud. Seega ei soovi nad mitte mingil juhul sellist kurjast vaimust vaevatud inimest oma laste eeskujuks ning palvetavad, et tüdruk, kes kunagi laulis kirikukooris, taas kiirelt õige raja leiaks.

Miley Cyrus

Sünninimi: Destiny Hope Cyrus

Sündinud: 23. novembril 1992 Franklinis Tennessee osariigis USAs

Karjääri algus: telesarjad «Doc» (2001, 2003) ja «Big Fish» (2003), suurem tuntus sarjaga «Hannah Montana» (2006–2011)

Albumid: «Hannah Montana 1–4» (2006, 2007, 2009, 2010), «Break­out» (2008), «Can’t Be Tamed» (2010), «Bangerz» (2013)

Huvitavat: Dolly Partoni ristitütar; muutis oma sünninime Mileyks, kuna pideva rõõmsa hoiaku tõttu hakati teda kutsuma Naerunäoks, Smileyks; tal on üle paarikümne tätoveeringu, sh pilt vanaemast, pealuust, loomakihvast, ankrust ning mitu tsitaati; ta naudib kodus olemist koos oma nelja koeraga; üks tema hea figuuri saladus on pilates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles