Viis head põhjust, miks tasuks banaani süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Banaan on kiudainete poolest rikkalik puuvili, millel on palju tervislikke omadusi. Banaanid on maailmas neljas kõige populaarsem toiduaine pärast riisi, nisu ja maisi.

Kuna banaanid on toitvad ja neid on võimalik igast toidupoest soetada, siis on banaani lihtne oma igapäevasesse menüüsse lisada. Järgnevalt on välja toodud viis põhjust, miks tasuks banaani süüa, kirjutab healthmeup.com.

Aitab kaasa kaalu langetamisele

Uuringud on näidanud, et banaani söömist ei pea pelgama inimesed, kes üritavad kaalu langetada. Banaan on looduslikult magus ja tänu sellele rahuldab banaani söömine magusaisu. Umbes 15 sentimeetri pikkuses banaanis on 90 kilokalorit, mida on tunduvalt vähem kui ükskõik millises maiustuses. Banaanis olevad kiudained on lahustuvad, mis tähendab, et need aitavad veel imenduda ja aeglustada seedimist. Banaanid hoiavad kõhtu kauem täis ning aitavad vältida näksimist söögikordade vahel.

Reguleerib roojamist

15-sentimeetrises banaanis on umbes 2,5 grammi kiudaineid, mis ei lahustu organismis. Kui need kiudained liiguvad läbi seedeelundkonna, haaravad nad kaasa kõik jääkained ja aitavad neil kehast väljuda. Banaani söömine aitab reguleerida roojamist ja muudab selle protsessi lihtsamaks.

Leevendab menstruatsioonivalu

Uuringud on näidanud, et banaanides olev kaalium aitab vähendada menstruatsioonist tingitud kõhuvalu. Lisaks sellele on banaanis vitamiini B6, mis aitab vähendada vee kinnihoidmist. Sel viisil väheneb menstruatsiooniaegne puhitustunne.

Mõjub hästi silmadele

Banaanides on väikeses koguses A-vitamiini, mis on oluline silmadele ja nägemisele. 15 sentrimeetri pikkuses banaanis on umbes 10 mikrogrammi A-vitamiini, mis aitab silmade tervist hoida.

Normaliseerib südametööd

15-sentimeetrine banaan annab kehale umbes 360 milligrammi kaaliumit. Kui kaalium siseneb kehasse, imendub see automaatselt vereringesse. Seejärel liigub see läbi rakkude ja lahustub rakkudes olevas vedelikus. See aitab hoida vedeliku taset kehas ning mõjub hästi südametööle. Kaaliumipuudus põhjustab ebaregulaarset südametööd, mis võib ohtlik olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles