Mida tasuks raseduse ajal vältida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rasedus on imeline aeg, kuid sel ajal tasuks eriti ettevaatlik olla. Tervist kahjustavad tegevused mõjuvad halvasti nii lapseootel emale kui ka lootele.

Järgnevalt on välja toodud mõned asjad, mille suhtes tasuks raseduse ajal eriti ettevaatlik olla, kirjutab healthmeup.com.

Suitsetamine

Suitsetamine on igal ajal kahjulik, kuid suitsetamine raseduse ajal on ilmselt üks ohtlikumaid asju loote jaoks. Suitsetamise ajal jõuavad mürkained vereringesse ja mõjutavad loodet, sest see on ainus moodus, kuidas loode saab hapnikku ja toitaineid. Suitsetamine raseduse ajal võib põhjustada enneaegset sündi, laps võib alakaalulisena sündida või esineb nurisünnitust.

Kõrged kontsad

Paljud rasedad naised võivad väita, et kõrged kontsad ei tekita raseduse ajal lisaprobleeme, kuid tõsiasi on, et kõrgete kontsadega võivad kaasneda mitmed terviseprobleemid. Kõige ilmselgem oht on see, et lapseootel naine võib tasakaalu kaotada ja kukkuda. Raseduse ajal võivad naise jalad paiste minna ja kui kõrgete kontsadega kingad veel jalga panna, siis võib naine kogeda suurt valu, mis võib levida ka alaselga ja puusadesse.

Mürgised puhastusvahendid

Enamikes puhastusvahendites on palju mürgiseid aineid, mis võivad rasedale naisele eriti ohtlikud olla. Isegi, kui oled ettevaatlik, jõuavad mürkained vereringesse kohe, kui need on nahapinda puudutanud. Mürkained on kahjulikud nii ema kui lapse jaoks. Raseduse ajal tasuks vältida mürgiseid puhastuvahendeid, eelistada võiks ökovahendeid või koduseid puhastuspastasid, mis on valmistatud looduslike koostisosadega.

Retseptita ravimid

Raseduse ajal on su keha haavatavam kui muidu. Kui varem võtsid peavalu puhul valuvaigistit, mida sai apteegist ilma retseptita osta, siis raseduse ajal tuleks olla ettevaatlikum. Ilma retseptita valuvaigistid võivad rohkem kahju kui kasu tuua. Konsulteeri oma arstiga ja uuri, milliseid ravimeid oleks raseduse ajal ohtum võtta.

Kassi liivakast

Kassi uriinis ja väljaheidetes on bakterid, mis on raseda naise jaoks mürgised. Kui puutud kokku kassiliivaga, siis on sul oht saada haigus nimega toksoplasmoos. Rasedaks jäädes ei pea küll kassist loobuma, kuid kassi liivakasti võiks keegi teine puhastada, mitte lapseootel naine. Mõned eksperdid soovitavad kassi liivakastist üldse raseduse ajal eemale hoida, sest ka sealt tulevad aurud võivad olla mürgised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles