Kuidas beebi nägemise arengule kaasa aidata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu emaga.
Vastsündinu emaga. Foto: Reuters/ScanPix

Esimene kord, kui laps pärast sündi oma silmad lahti teeb ja sulle otsa vaatab, on väga eriline hetk. Ära muretse, kui see ei toimu üldsegi nii vahetult peale sündi.

Vastsündinu nägemismeeled vajavad veel aega, et areneda. Esimesel elunädalal ei näe beebid detaile. Nende esimene pilk siia maailma on üsna hägune, kirjutab Emmede Klubi.

See võtab päris mitu kuud, et lapse nägemine välja areneks. Teadmine, milline on lapse nägemise areng (ja kuidas sa sellele kaasa saad aidata), annab sulle kindlustunde, et su laps näeb maailma hetkel just nii nagu peab.

Tulevase beebi nägemise areng algab emaüsas

Sinu beebi nägemise areng algab juba enne sündi. See, kuidas sa enda eest raseduse ajal hoolitsed, on beebi arenguks, sealhulgas ka nägemise arenguks, väga oluline. Inimese nägemiskeskus asub ajus.

Nägemise areng sünnitusel

Varsti pärast sündi kontrollitakse beebi nägemist. Vahetult peale sünnitust näeb beebi mustvalgelt ja häguselt. Närvirakud, mis kontrollivad nägemist, ei ole veel täiesti välja arenenud. Vastsündinu ei oska veel oma silmi fokusseerida. Seega ära muretse, kui sulle tundub, et laps ei fokusseeri silmi erinevaid objekte, kaasa arvatud sind, vaadates. See võtab lihtsalt veel aega.

Vaatamata nendele piirangutele, näitavad uuringud, et juba mõne esimese elupäeva jooksul peale sünnitust eelistavad vastsündinud oma ema nägu võõra inimese omale.

Beebi nägemine esimesel elukuul

Beebi silmad ei ole veel valgusele eriti tundlikud. Nende silmade valgustundlikkus on 50 korda väiksem, kui täiskasvanutel.

Seega võid sa lapsetoas õhtul tuled põlema jätta - see ei sega tema und ja samas võib päästa sind teda kontrollima minnes asjade otsa komistamisest.

Võime värve näha areneb vastsündinutel väga kiiresti. Nädal pärast sündi näevad nad punast, oranži, kollast ja rohelist. Läheb veidi kauem, enne kui ta näeb sinist ja lillat. See on nii selle tõttu, et sinisel värvil on lühemad lainepikkused ja sinise värvi retseptoreid on inimese silmas vähem.

Ära muretse, kui sulle tundub, et lapse silmad ei tööta alati üheskoos. Üks silm võib aeg-ajalt vaadata mujale kui teine. See on normaalne. Kui sa näed sellist asja aga pidevalt, räägi sellest igaks juhuks oma arstile.

Nõuanded: Selleks, et vastsündinu nägemisele kaasa aidata, pane tema nägemisulatusse (ja kaunista tuba) värviliste esemetega. Võib-olla mõni maal, kontrastsete toonidega mööbel või dekoratiivpadjakesed? Jälgi, et laps näeks erinevaid kujundeid ja värve.

Beebi nägemine teisel ja kolmandal elukuul

Teisel ja kolmandal elukuul on beebi nägemises palju edusamme. Vastsündinute nägemine teravneb ja nende silmad hakkavad paremini koostööd tegema. Su laps peaks jälgima liikuvaid objekte ja üritama nähtavaid asju haarata.

Selles vanuses õpivad beebid, kuidas pilku ilma pead liigutamata ühelt objektilt teisele viia. Nende silmad muutuvad valguse suhtes tundlikumaks. Kolmekuuselt on beebi silmad valguse suhtes ainult 10 korda vähem tundlikud, kui täiskasvanute omad. Muuda enne uneaega magamistuba hämaramaks!

Nõuanded kahe-kolmekuuse beebi nägemise stimuleerimiseks:

·        Aseta lapse tuppa mõned esemed ja vaheta aeg-ajalt nende asukohta.

·        Räägi beebiga, kui sa temaga toas ringi jalutad.

·        Öösel hoia toas hämarat valgust, et tal oleks ärkveloleku ajal visuaalne stiimul.

·        Kuigi une ajal tuleb beebid äkksurma sündroomi vältimiseks selili magama panna, pane laps ärkveloleku ajal, mil sa tema kõrval oled, kõhuli. See aitab lapse nägemisele ja motoorikale kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles