Käitu nii, nagu oleksite kaugsuhtes, isegi kui te seda pole

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kallimast eemal olles jääb igatsedes mulje, et armastus läheb aina suuremaks. Usu või ära usu, aga nüüd on see ka teaduslikult kinnitust leidnud, et kaugsuhtes võib omavaheline side tugevamaks muutuda.

Värske uuringu järgi tekib kaugsuhtes sõnumite saatmise, kirjavahetuse ja videokõnede abil paaride vahel väga tugev side. Sellest on aga nii mõndagi õppida ka neil, kes elavad koos, kirjutab CNN.

«Kaugsuhtes näevad paarid rohkem vaeva kiindumuse ja lähedustunde tekitamiseks, kui need, kes on geograafiliselt teineteise lähedal. Ja see vaev tasub end ära,» selgitab 2013. aastal valminud uuringu autor dr Crystal Jiang. «Neil, kes on kaugsuhtes, on võrreldes tavasuhetega omavahel enamasti tugevam side tänu pidevale ja põhjalikule suhtlusele.»

Uuringus on detaile, mida saab kohandada ka neile, kes elavad koos. Kui sul veab, et saad oma kallima lähedal olla iga päev, siis võta kuulda neid nõuandeid, et oma suhet veelgi paremaks muuta.

Hoidke ühendust

Armastuskirjad teevad rasketel päevadel väga palju rõõmu. Väike sõnum või e-kiri võivad ehk panna su armsama südame kiiremini lööma. Kui tahad teievahelist sidet tugevdada, lisa sõnumisse siiras ja südamlik detail. Näiteks: «Aitäh, et tõid mulle hommikul kohvi voodisse. See oli sinust väga ilus – sina oled ilus.»

Rääkige, päriselt

Pikaajalises suhtes on väga kerge vajuda suhtlemise autopiloodile ja keskenduda liigselt vajalikele, ent teisejärgulistele argidetailidele. «Koos või lähestikku elavate paaride suhtlus on enamasti seotud päevarutiiniga, näiteks plaanitakse õhtusööki,» selgitab Jiang. «Neil pole sellist motivatsiooni keskenduda intiimsetele teemadele.»

Proovi viia suhtlus teisele tasemele. Kui teete koos süüa, räägi näiteks mõni kurb või naljakas lugu sellest, miks sa mingit toiduainet ei söö. Või kui käite koeraga jalutamas, pajata lapsepõlvest mõni lemmikloomalugu. Iga kord kui te räägite, on võimalus südamlike mõttevahetustega suhet tugevdada.

«Põhiline on suhte nimel pingutada,» soovitab Jiang ja lisab, et partnerisse tuleb suhtuda positiivselt, talle tuleb rääkida oma muredest ja vajadustest. Lisaks tuleb oma käitumisega soodustada teineteise vajadustele vastamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles