Viis märki, et su keha vajaks rohkem und

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uni on vajalik nii meie füüsilise kui ka vaimse tervise heaks. Keha annab meile mitmel moel märku, kui ta vajaks rohkem und, ent kiire elustiil ja hullumeelne graafik ei lase meil neid märke tihtipeale tähele panna.

Mõtle hoolikalt, kas mõni allpool toodud märkidest kehtib ka sinu kohta, kirjutab healthmeup.com.

Sa ei suuda asju meeles pidada

Uuringud on näidanud, et unel on oluline roll närvirakkudevaheliste sidemete loomisel ja seeläbi mõjutab uni ka mälu. Mida vähem sa magad, seda vähem on närvirakkude vahel sidemeid. Seetõttu soovitatakse näiteks tudengitel eksamiperioodil korralikult magada, sest siis on tõenäolisem, et eksamile minnes on vajalikud asjad meeles.

Sa ei suuda keskenduda

Unepuudus mõjutab keskendumisvõimet ja aeglustab ülesannete sooritamist. Su keha on väsinud ja sa pole vaimselt piisavalt võimekas, et keskenduda käsilolevale ülesandele. Sellistes olukordades paistab kohv kiiret lahendust pakkuvat, sest see stimuleerib, ent selle mõju kaob kiirelt.

Su silmade all on tumedad ringid

Unepuudus aeglustab vereringet, mispärast võib veri koguneda silmade alla. Seetõttu tekivad silmade alla tumedad ringid. Kui märkad peeglisse vaadates, et su silmaalused on tumedad, ürita oma unegraafikut muuta.

Sa oled alati näljane

Uuringud on näidanud, et unepuudus võib mõjutada veresuhkru taset kehas. Sellest tulenevalt toodab keha vähem leptiini (täiskõhutunnet tekitav hormoon) ja ghreliini (hormoon, mis annab märku, kui kõht on tühi). Võib juhtuda, et unepuudus paneb sind toiduga üle pingutama ja ebatervislikult toituma.

Sa magad terve nädalavahetuse

Kui märkad, et magad nädalavahetustel kauem kui keskpäevani, siis see on märk, et su keha üritab puudujäävaid unetunde tasa teha. Ürita nädala sees oma aega paremini planeerida ja mine varem magama. Sel viisil ei raiska sa tervet nädalavahetust magamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles