Lihtsaid viise, kuidas kalorite kogust oma menüüs vähendada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sinu uusaastalubadus oli lisakilodest vabaneda? See pole üldse keeruline, tuleb vaid oma menüüst mõned kilokalorid välja jätta ja kehakaalu kontrollimine muutubki lihtsamaks. Lihtsad näpunäited aitavad menüü muuta kuni 250 kilokalori võrra kergemaks.

Ja sa ei pea muretsema sellepärast, et su menüüsse jäävad vaid salatid ja väga tervislikud toidud. Vaata läbi järgmised nõuanded, kuidas oma menüüst ebavajalikud kalorid välja jätta, kirjutab iDiva.

Lõpeta toidu «proovimine»

Arvad, et see ei tee su kõhule liiga, kui näppad sõbranna taldrikult mõned friikartulid või lõikad kallima lihatükist mõned ampsud? Vale! Teiste taldrikutelt toitu «proovides» on oht sisse süüa rohkem kaloreid, kui üksinda terve taldrikutäie tervislikku toitu süües. Mõned inimesed ei telli näiteks endale eraldi koogitükki, vaid võtavad sõbra omast ampsu. Teise sõbra taldrikust paar lusikatäit jäätist peale ja oledki tarbinud rohkem kaloreid kui iseendale eraldi magustoitu tellides.

Mõõda müsli kogust

Hommikusöögihelveste ja müsli pakenditel võib kirjas olla, et pakis on tohutult hulgal vitamiine, palju kiudaineid, mitte ühtegi transrasva ega kolesterooli, ent pole kahtlustki, et kuivatatud puuviljad ja suhkruga magustatud müsli peidavad endas palju kaloreid. Lisa segusse veel rasvane piim ja saadki korraliku kaloripommi. Mõistlik on kasutada väikest kaussi, sel viisil hoiad oma müsli tarbimise kontrolli all.

Tõuse rohkem püsti

Ära jäta kasutamata ühtki võimalust päeva jooksul püsti tõusta. Olgu tegemist ühistranspordiga, kontoriga või koosolekuga, eelista istumisele seismist, kui sul pole jalas just ohtlikult kõrged kingad. On kindlaks tehtud, et seistes päeva jooksul 90 minutit põletad vähemalt 250 kilokalorit. Kui sa räägid telefoniga, kõnni mööda tuba ringi. Kõndides päevas kolm korda kuni 15 minutit põletab samuti 250 kilokalorit ilma suure higistamiseta.

Kinno minnes jäta popkorn ostmata

Toitumisteadlaste sõnul on kinodes müüdav popkorn kõige suurem soovimatu kaalutõusu põhjustaja. Selles on palju võid, tänu millele on popkorn kaalulangetaja suurim vaenlane. Kui tahad kodus popkorni süüa, valmista see ise maisiteradest (väldi mikrolaineahjus tehtavaid popkorne).

Vähenda tärklist sisaldavate toiduainete tarbimist

Kas väljas süües võtad liha kõrvale kartuliputru? Kuigi selles tärklisega toidus on palju kasulikke aineid, on selles ka väga palju kaloreid. Lisaks tärklist sisaldavale kartulile on pudru sees ka või, piim ja sool. Telli kartulipudru asemel hoopis aurutatud köögivilju ja su menüü on juba paarisaja kilokalori võrra kergem.

Joo vett

Lisaks sellele, et jood päeva jooksul mitu klaasi vett, ürita vett juua ka iga kord, kui tunned vajadust kofeiini järgi. Asenda hommikune kohvi veega, ära joo pärast lõunat magusat teed, vaid võta klaasike vett, õhtuse limonaadi ja veiniklaasi asemel joo jällegi vett. Siis ei pea sa muretsema, et joogid su menüüle palju kaloreid lisavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles