Seitse põhjust, miks lapsevanematel on lubatud vigu teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnikord on tarvis, et keegi tuletaks lapsevanematele meelde, et ka nendel on õigus vigu teha. Keegi meist pole ideaalne. Mitte kellelgi ei õnnestu oma elu ilma ühegi veata mööda saata. Küsimus pole selles, kas sa teed vea, küsimus on selles, millal sa vea teed.

Aga ära muretse, lapsevanematel on lubatud vigu teha. Sinu vead ei tee su lapsele liiga. Hoopis vastupidi, need võivad aidata iseloomu kasvatada. Loe, millistel põhjustel ei pea lapsevanemad oma vigade pärast liigselt muretsema, kirjutab Allwomenstalk.

Õppetund

Mõned parimad õppetunnid elus on alguse saanud halbadest valikutest. Kuidas muidu õpib noor ema, et pisipõnni ei tohi vesivärvidega üksi jätta? Kui sinul oli tarvis telefoniga rääkida, tekkis teie elutoa valgele seinale omapärane kunstilooming. Õnneks saab vesivärve kergesti maha pesta ja järgmine kord sa sama viga enam ei korda.

Teised teevad ka vigu

Tõsijutt, kõik inimesed teevad vigu. Ja kõik emad teevad vigu. Naabrimaja ema lubas lastel hommikul kooli minna ilma, et lapsed oleks oma hambaid pesnud. Üle tänava elav ema unustas, et peab lapse sel päeval trenni viima. Kõrvalmajas elav ema lubas lastel nädalavahetusel hamburgerit süüa. Võib-olla kõiki taolisi asju ei saagi vigadeks pidada. Võib-olla mõnikord me unustame oma püüdluse ideaali poole, et kergemini läbi saada või vältida mõnd tüütut vaidlust lastega. Kõikidel vanematel tuleb selliseid hetki ette.

Proovi uuesti

Kas sul on kunagi õhtusöök kõrbema läinud? Üks ema rääkis, et tema on selles lausa maailmameister! Kuid tema tütar väidab, et talle meeldibki krõbedam peekon. Võib-olla on asi selles, et tütreke on lihtsalt näljane. Võib-olla teab tütar, et kui ema hakkaks peekonit uuesti praadima, läheks järgmine laar tõenäoliselt ka kõrbema. Vähemalt on laps õnnelik ja toidetud ning ema saab järgmine söögikord uuesti proovida, sest lapsi tuleb ju mitu korda päevas toita.

Lapsevanemad on kõigest inimesed

Juhul, kui unustasid - lapsevanemaks saades ei saa sinust superkangelast, sa oled endiselt vaid inimene. Kuigi sul võib olla mitmeid imelisi oskuseid, ei tee ükski neist sind ideaalseks, mis tähendab seda, et sa teed aeg-ajalt vigu. Ära karda vigu teha ja ela täiel rinnal. Su lapsed peavad lõbutsema, mitte õppima elamist kartma.

Iseloomu kasvatamine

Kas suudaksid ette kujutada elamist maailmas, kus ei tohiks üle joonte värvida? Kui hoiad kinni mingist ebarealistlikust ideaali kujutlusest, tunnevad lapsed survet su kõrgetele ootustele vastata. Ära varja oma vigu ja eksimusi laste eest. Lase neil näha, et kõik teevad vigu ja õpeta neile, kuidas ühest või teisest veast midagi õppida.

Elu on selline

Tõesti, vead on vaid üks elu osa. Mõnikord on neist raskem üle saada, aga midagi pole parata.

Vead panevad meid rohkem vaeva nägema

Üks hea asi vigade tegemise juures on see, et need sunnivad sind rohkem vaeva nägema. Loodetavasti ei anna sa alla. Lapsed peavad nägema, kuidas me teeme vigu ja proovime siis uuesti. Lapsed peavad nägema, kui palju vaeva tuleb näha, et töö saaks tehtud. Täiskasvanute ja lapsevanematena peame meeles pidama, et elus pole oluline kordagi kukkuda, oluline on pärast igat kukkumist taas püsti tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles