Kuidas tajub beebi sünnitust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled sa kunagi mõelnud, mida laps sünnituse ajal tunneb? Siin on kirjeldus sellest, mida lapsed sünnituse käigus kogevad.

Kuidas ta pea siit läbi mahub?

Iga rase naine on sellele mõelnud, kuidas küll 3-4-kilogrammine laps temast välja mahtuda saab. Emake loodus ei ole niisama vastsündinut pehme koljuga varustanud. Sünnituse ajal on lapse pea elastne ja võimaldab tal tänu sellele läbi sünnitusteede mahtuda, kirjutab Emmede Klubi.

Iga vaginaalsel teel sündinud beebi pea moondub sünnituse käigus rohkem või vähem, aga see taandub mõne päeva jooksul.

Kuidas beebi hingab?

Sünnituse käigus tekivad mehhaanilised ja psühholoogilised muutused, mis valmistavad beebit esimeseks hingetõmbeks ette. Loode ei saa eluks vajalikku hapnikku mitte õhust, vaid ema käest. Emakas jõuab hapnik beebini platsenta kaudu. Peale sünnitust aga lõigatakse beebi nabanöör läbi ja platsentast ei ole enam beebile kasu ning ta kopsud peavad töö üle võtma. Emakas on lapse kopsud vedelikuga täidetud. Sünnituse käigus aga täituvad kopsud vee asemel õhuga.

Peale sünnitust hakkab kopsudest rohkem verd läbi voolama. Emakas ei jõudnud veri tänu survele kopsudeni, aga sünnituse käigus see surve väheneb.

Kuidas beebi soojust hoiab?

Kuidas beebi uue temperatuuriga kohaneb? Emakas oli teda ümbritsev lootevesi kehatemperatuuril, nüüd aga on ruumid umbes 20 kraadi. Siin mängib väga olulist rolli kilpnääre. Sünnituse ajal on beebi kilpnäärme hormoonide tase väga kõrge.

See on tingitud nii temperatuuri muutustest kui ka suurenenud adrenaliini tasemest. Kõrgenenud kilpnäärme talitlus toodab soojust, mida saadakse pruunist rasvast. Viimasel on vastsündinud kehatemperatuuri reguleerimisel oluline tähtsus.

Kas ta tunneb valu?

Arstid teavad, et tõenäoliselt tunneb vastsündinu valu, kuid see, kas ja kui palju valu ta sünnituse käigus tunneb, on vaieldav. Kui vahetult peale sündimist lapsele meditsiiniline protseduur teha, tunneb ta tõepoolest valu, seega ta võib ka läbi sünnitustee tulemisel valu tunda, aga mitte keegi ei tea seda kindlalt. On keeruline öelda, mida beebi tunneb.

Mida ta näeb ja kuuleb?

Sarnaselt valu tundmisele, ei ole arstid ka selles kindlad, mida beebi sünnituse ajal näeb või kuuleb, kuid enne sündi on beebil juba kuulmisvõime olemas. Soovitatakse ju oma beebiga raseduse ajal rääkida, et ta peale sündi oma ema hääle ära tunneks. Seda, kuidas beebi näeb, on keerulisem mõista. Peale sünnitust on lapse silmanägemine hägune ja ta ei oska veel hästi fokusseerida. Kõige paremini näeb ta nii kaugele, kui kaugel on tema silmad imetamise ajal ema omadest. See on omavahelise sideme loomisel väga oluline.

Kuidas beebi sünnituse ajal liigub?

Sünnituse ajal aitab beebi protsessile igati kaasa. Selleks, et emakakaela avada, surub beebi sünnituse käigus sellele oma peaga. Tavaliselt keerleb vastsündinu protsessi käigus sünnitusteedes, et leida parimat asendit läbi mahtumiseks.

Kuidas ta ennast keisrilõike puhul tunneb?

Kuidas erineb keisrilõike kogemus vaginaalse sünnituse omast beebi jaoks? Esiteks ei pressita last läbi sünniteede, seega sünnib ta ilmselt ümmargusema peaga.

Teine oluline erinevus: keisrilõike teel sündinud beebi hingamine võib olla kiirem ja pealispindsem, kui vaginaalsel teel sündinud beebil. Emaka kokkutõmbed ja kitsad sünnitusteed pressivad lapse kopsudele. See aitab vedelikul kopsudest välja tulla. Keisrilõike puhul võib kopsu veidi vedelikku jääda ja see põhjustabki kiiremat hingamist. Õnneks imendub viimne vedelik ühe kuni kahe ööpäeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles