Viis põhjust, miks sul on motivatsioonipuudus

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tundub, et kõik su ümber on alustanud aastat uute väljakutsetega, aga sul pole millekski tahtmist. Nagunii miski ei õnnestu ja pealehakkamist lihtsalt pole.

Siin on mõned põhjused, mis võivad motivatsiooni nullida, kirjutab Fox Newsi ajakiri.

  • Su tervis pole korras. Kui tunned, et oled tõesti kurnatud ja füüsiliselt pole jaksu millegagi tegelemiseks, siis tuleks kindlasti arsti poole pöörduda. Jõuetust võivad põhjustada nii depressioon kui rauapuudus - kroonilise väsimuse võivad tingida mitmed terviseprobleemid.
  • Sa oled mugav. Su elu on nii mugav, et sul polegi põhjust sundida end tegema midagi, mis nõuab pingutust. Muud moodi sa aga ei arene ja pead mõnikord mugavustsoonist välja astuma. Tee iga nädal midagi sellist, milles suhtes oled ebakindel ja peagi märkad, et harjud sellega ära või hakkad juba ootama, et saaks ennast jälle proovile panna. Selleks võib olla midagi väikest, näiteks tuttava lõunale kutsumine või suurem samm, nagu ülemuselt tagasiside küsimine.
  • Sul on liiga palju kohustusi. Ebareaalsete ootuste korral on ka suurem võimalus eksida ning see võib omakorda põhjustada motivatsioonipuudust. Enne kui hakkad endale eesmärke seadma, pane tähele, et neid oleks võimalik ka täita.
  • Oled alla andnud. Nii palju asju on juba viltu läinud, et tekib tahtmatus uute väljakutsetega silmitsi seista. Uuesti riskimine tundub väga hirmus, aga mida suurem risk, seda suurem on ka kasu. Kui oled eriti pelglik, ära hakka suuri samme astuma ja tegutse ettevaatlikumalt, kuid ära jää ka toppama. Väikesed edusammud teevad sind üha enesekindlamaks.
  • Inimesed, kes sind ümbritsevad. Võib-olla on su elus keegi, kes hoiab sind tagasi, sest on ise ebakindel või ehk ka seetõttu, et tal on sinust oma kindel arusaam ja ta ei oska ette kujutada, et sa võiksid ka millegi suuremaga hakkama saada. Viimasel juhul tasub selgitada, miks sa midagi muuta tahad, et ta oskaks sind paremini toetada. Kui ta ei suuda sellega leppida, siis tasub ehk veidi temast eemale hoida, kuniks ta oma meelt muudab.

Selleks, et raskustest võitu saada, tuleb esiteks mõista, mis sind kinni hoiab. Olles need põhjused endale lahti mõtestanud, on lihtsam tegutsema hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles