Hambaarst: pärast sööki ei tohi kohe hambaid pesta

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast sööki tuleks suud loputada puhta veega.
Pärast sööki tuleks suud loputada puhta veega. Foto: Caro / Scanpix

Kliinik 32 hambaarst dr Martin Martma rääkis ajakirjale Naised, et kuna osa happelisi või suhkrurikkaid toiduaineid kleepub hammaste külge, siis tuleks pärast sööki loputada suud puhta veega või närida ksülitooliga nätsu.

«Süües ja juues tekib suus happerünnak, mis muudab hambavaaba pehmeks veel mõneks ajaks pärast söömist. Seetõttu on oluline jälgida, kui tihti ja mida me sööme-joome,» selgitas Martma ja lisas, et toidukordade vahele peaks hammaste taastumiseks jääma vähemalt 2-3 tundi.

Kindlasti ei tohi aga arsti sõnul pärast sööki kohe hambaid pesta. «Pole kindlamat viisi oma hammastest ilma jääda, kui näiteks pärast happeliste jookide või söökide tarbimist kohe hambaid pesta, sest hambavaap on happerünnakust veel pehme ning harjates saab see tugevaid kahjustusi. Hambapesuga tuleb pärast söömise lõppu oodata vähemalt 30 minutit,» soovitab ja arst ja tuletab meelde, et see kehtib ka hommikuti, mistõttu peaks hambaid pesema enne hommikusööki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles