Kehakontakt vanemaga on enneaegsele beebile väga oluline

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Bar-Ilani ülikooli teadlased uurisid erinevatel tasemetel füüsilise kontakti mõju enneaegselt sündinud imikutele ning näitasid kümme aastat kestnud uurimistöös, et ema ja enneaegse vastsündinu nahakontakt parandab lapse võimekust veel kümme aastat hiljemgi.

Uuringus võrreldi standardinkubaatoris olnud enneaegsete laste arengut nende enneaegsete lastega, kes olid emaga 14 järjestikuse päeva vältel iga päev tund aega puutekontaktis. Laste arengut jälgiti järgneva kümne aasta jooksul ning selgus, et lapsega kehakontaktis olnud emad olid esimese poole aasta vältel tundlikumad ja väljendasid suuremat emahoolt, vahendab teadus.err.ee.

Nende laste kognitiivsete oskuste ja toimetuleku testid väljendasid veel kuni kümneaastaseks saamiseni kõrgemaid tulemusi – nad olid organiseeritumad, kõrgema stressitaluvusega, arenenuma närvisüsteemi ja kognitiivse kontrolliga.

Emapuudutusel on lapse arengule pikaajaline mõju, andes positiivse tõuke aju arengule ning süvendades ema ja lapse vahelist sidet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles