Meeldetuletus meestele: naised ei taha tänaval teie «komplimente» kuulda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Organisatsioon Stop Street Harassment selgitas küsitlusega välja, et peaaegu kõik naised (99 protsenti naistest) on kogenud tänaval ahistamist. Mis peamine - see on hirmutav ja ei meeldi meile.

Mees võib tänaval võõrale naisele midagi öeldes mõelda, et teeb talle komplimente, kuid vähe on naisi, kes seda ka nõnda tõlgendavad. Too mees võib ju olla ohutu, kuid ta võib olla ka ohtlik. Kuna see on selgusetu, tundub see naisele väga hirmutav, kirjutab Huff Post.

Ligi 57 protsenti naistest on langenud avalikus kohas oma igapäevaseid asju ajades füüsilise ahistamise ohvriks - see tähendab, et võõras on neid puudutanud või neist kinni haaranud. 82 protsenti naistest on kuulnud vulgaarseid väljaütlemisi enda kohta.

«Ilusad sõnad» ei tee seda meeldivamaks

Mehele tundub, et kui ta nimetab naist ilusaks, siis on see täiesti süütu kompliment, aga kui sellega tungitakse võõra isiklikku ruumi, siis pole selles midagi kaunist.

Kas tekitab segadust, milline suhtlus siis võib muutuda ahistavaks? KauaaegnenaisõiguslaneBerniceSandler soovitab enne võõra naise poole pöördumist esitada endale rida küsimusi: «Kas mind häiriks, kui keegi kohtleks nõnda minu abikaasat, partnerit, tüdruksõpra, ema, õde või tütart?» Kui vastus on «jah», siis hoia oma suu kinni ja astu edasi.

See, et naine ei hakka vastu, ei tähenda, et ta seda naudiks

Naisele tänaval järele vilistamine hõlmab endas tavaliselt mingit hinnangut naise keha kohta. Olgu see hinnang positiivne või negatiivne, kuna see on pealesunnitud, siis tekitab see enamasti suurt ebamugavustunnet.

Mõnikord ütlevad solvatud naised meestele midagi tabavat vastu, kuid enamasti hoiavad nad lihtsalt oma pilgu maas ja lahkuvad võimalikult kiiresti häirivast olukorrast. Isegi kui naine manab näole närvilise naeratuse, ei tähenda see, et ta saaks kommentaaridest kergelt jagu. Sageli on tänava-ahistamisel kumulatiivne mõju: hirm ja ärevus rikuvad päeva.

Tabavaid vastuseid ahistajatele

Vile ja roppude kommentaaride peale ei tule enamasti midagi tabavat vastamiseks pähe, ja on iseküsimus, kas seda ka alati vaja on. Projekt Everyday Sexism kogus Twitteri kaudu naistelt vaimukaid kommentaare, mida nad on ahistajatele vastanud.

  1. «Kord teatas üks mees kõva häälega, et mul on suured tissid. Ma vaatasin alla ja karjusin, nagu ma poleks neid kunagi varem näinud.»
  2. «Viimati, kui üks mees kutsus mind libuks, sest ma ignoreerisin tema soovimatuid lähenemiskatseid, hakkasin kõva häälega haukuma ja jätkasin nii kaua, kuni ta minema jooksis.»
  3. «Palusin rongis ühel mehel enda kõrvalistmelt koti ära võtta, et ma saaks sinna istuda. Tema: «Võta parem mu riistast kinni.» Ma vastasin, et ma ei võtnud pintsette kaasa.»
  4. «Üks mees hõikas: «Kena pepu!» Juhtumisi hoidsin just kõhutuult kinni. Pidasin kinni, vaatasin talle otse silma ja lasin lahti.»
  5. «Üks mees ei jätnud järele ja nõudis mu telefoninumbrit. Andsin talle ühe teise seksisti numbri, küllap neil on, millest rääkida.»
  6. «Mees: «Ilusad tissid.» Mina: «Kui sa tahad olla seksist, siis ole vähemalt täpne. Mul on fantastilised rinnad.» Vaikus…»
  7. «Sõitsin rongiga koju ja üks mees hõõrus mu istmikku. Haarasin ta käest kinni, tõstsin kõrgele ja ütlesin valjult: «Kas keegi on kaotanud käe? Ma leidsin ühe oma tagumikult!»»
  8. «Üks mees jõllitas mu rindu. «Need ei vasta,» ütlesin. «Kuidas palun?» ei saanud ta aru. «Mu rinnad. Need ei vasta. Aga mu nägu vastab.»»
  9. «Mees: «Kuidas sulle hommikul munad meeldivad?» - eemalepeletav külgelöömislause hilisel õhtul. «Viljastamata, tänan.»»
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles