Üllatavaid viise, kuidas me pidevalt oma hambaid rikume

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meil kõigil on vaid üks komplekt jäävhambaid ja nende parandamine ei ole odav lõbu, seega tasuks hammastesse hellalt suhtuda.

Siin on mõned vead, mida me märkamatult teeme ja mis rikuvad hambaid, kirjutab Yahoo! Shine.

Liiga tugevalt harjamine

Liiga tugev harjamine võib põhjustada hambaemaili kulumist ja seeläbi hammaste muutumist tundlikumaks ning igemete taandumist. Soeta pehmete harjastega hambahari ja harja ringjate liigutustega, mitte küljelt-küljele.

Happeliste toitudega liialdamine

Happelised toiduained võivad hambaemaili kulutada. See on suureks probleemiks, sest kõige pealmine hambaemaili kiht ei tule kunagi tagasi. Selle all olevad närvid jäävad kaitsekihist ilma ja sa võid tunda valu, kui sööd midagi kuuma või külma. Happelistest toitudest ja jookidest kõige ohtlikumad on (dieet)limonaadid, apelsinimahl, vein, spordijoogid, hapud kummikommid ja sidrun. Vältimaks nimetatud toiduainete ohtlikkust hammastele tasuks nende söömise ajal juua vett ja limonaade juua pigem kõrrega, et need hammastega võimalikult vähe kokku puutuks.

Liigne hammaste valgendamine

On täiesti normaalne, et soovime pärlvalgeid hambaid, sest mida vanemaks me saame, seda tumedamaks kipuvad hambad minema. Ent valgendamisega ei tohi liiale minna, sest see võib hambaemaili nõrgemaks muuta.

Kuumad toidud ja külmad joogid

Kui hammustad sooja pitsatükki, siis hambaemail laieneb. Kui jood pitsatükile peale kulma koolajooki, siis hambaemail tõmbub kokku. See võib tekitada vertikaalseid, peenikesi pragusid hambaemailis, mis võivad tekitada hammastele plekke. Sama juhtub portselanist taldrikuga, kui see panna kuumast keskkonnast külma. Söö kuuma pitsat pigem noa ja kahvliga, joo jooke kõrrega.

Hambad kui tööriistad

Sa ei pruugi seda tähelegi panna, kuid kasutad ilmselt hambaid kommipakkide avamiseks või küünelaki pudeli lahtikeeramiseks, mõned mehed avavad isegi õllepudeleid hammaste abil. Tegelikult tuleks hambaid kasutada vaid toidu närimiseks, sest kui kasutad hambaid teisel eesmärgil võivad hammastesse tekkida praod, mis ei pruugi esmapilgul nähtavad olla. Ajapikku võivad need aga hambaid üha enam lagunema panna.

Liiga harv harjamine ja hambaniidiga puhastamine

Harja hambaid vähemalt kaks minutit ja tee seda kaks korda päevas. Vastasel juhul suureneb võimalus, et sul tekib igemehaigus, mis võib hakata suus levima ning tekitada tõsiseid probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles