Põhjuseid, miks võiks lõpetada Facebooki kasutamise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sageli kuulsid eelmisel aastal lauset «Facebook on nii tüütu!» Tõenäoliselt enam kui ühe korra, sest tundub, et üha enam inimesi on hakanud sotsiaalvõrgustikust tüdima. Üllatuslikult on ka paljud noored hakanud Facebookile selga keerama.

Facebooki juhid tunnistasid lausa ise eelmise aasta oktoobris, et noored inimesed on hakanud sotsiaalvõrgustikku üha harvem kasutama. Järgnevalt on välja toodud põhjused, miks peaksid sel aastal kaaluma Facebookist loobumist, kirjutab Huff Post.

Facebookis pole võimalik midagi «privaatseks» jätta

Paljud inimesed ei taha, et nende nimi kohe ette lööks, kui keegi neid Facebookis otsib. Ent Facebook on selle kasutajate jaoks keeruliseks teinud, sest võimalus oma nimi salajaseks jätta, et keegi sind ei leia, on kõrvaldatud. Praegu on ainsad võimalused, kuidas teiste jaoks varjatuks jääda, teatud kasutajad blokeerida või Facebookis valenime all olla. Või, mis kõige lihtsam, Facebooki kasutamine sootuks lõpetada.

Su vanemad (ja vanavanemad) jälgivad igat su sammu

Tundub, et eelmisel aastal avastasid Facebooki enda jaoks paljude emad, isad, vanaemad, tädid ja onud. See tähendab aga seda, et iga kord, kui sa midagi Facebooki postitad, pead sa silma peal hoidma, kes su postitust näevad.

Vanemad võivad Facebooki lisada pilte sinust, mida sa ei tahaks maailmaga jagada

Kas võib olla midagi hullemat sellest, kui keegi ei vajuta «meeldib» sinu hiljuti postitatud pildi juures? Jah, see kui vaatad oma Facebookis ringi ja märkad, et ema on su seinale postitanud «armsa» pildi sinu lapsepõlvest ning juba 50 inimest on jõudnud seda kommenteerida.

Facebook jälgib isegi seda, mida sa ei postita

Võib-olla tundsid kergendust, kui jätsid mõne asja Facebooki postitamata, kuid see ei tähenda, et Facebook seda ei dokumenteerinud. Hiljuti avaldas Facebook uuringu, milles nad avaldasid, et koguvad ka neid postitusi, mille kasutajad on kirjutanud ja seejärel kustutanud või lihtsalt avaldamata jätnud. Nende eesmärgiks on mõista, miks kasutajad end «tsenseerivad». Facebooki andmeteadlane Sauvik Das selgitas, et «tsenseeritud» postituse all peavad nad silmad «postitust staatuse- või kommentaarikastis, mis on pikem kui 5 tähemärki, mis trükiti valmis, kuid seejärel kustutati või jäeti avaldamata».

Facebook tekitab rahulolematust oma elu üle

Facebooki eesmärgiks on avaldada väiksemaidki detaile sinu elu ja tegemiste kohta ning see võib ajapikku su vaimsele tervisele mõjuda. Hiljuti avaldatud uuringust selgus, et inimesed, kes Facebooki regulaarselt kasutavad, pole sugugi õnnelikud. Teadlased tegid kindlaks, et Facebooki kasutamine paneb inimesi oma elu negatiivsena nägema.

Taipad, et tunned vaid 20 inimest oma tuhandest Facebooki-sõbrast

Saad aru, et midagi on valesti, kui vaatad Facebookis sünnipäevi ning sa ei tunne ära neid inimesi, kellel sel päeval sünnipäev on. Kuidas nad sinu sõpradeks on saanud? Kas kohtusid mõnega neist baaris ja lisasid nad purjus peaga oma sõbraks? Võimalik. Kas sind tõesti huvitab, et see sama inimene kolib järgmine nädal teise riiki? Ilmselt mitte. Võib-olla oleks aeg oma sõprade nimekiri üle vaadata või sootuks Facebookist lahkuda.

Lahkuminekust on väga raske üle saada

Siis, kui sotsiaalmeediat veel ei eksisteerinud läksid inimesed lahku ega helistanud enam teineteisele. Lahkuminekust oli lihtsam üle saada, kui sa just ei puutunud oma eksiga igapäevaselt kokku. Aga tänapäeval on see keerulisem, sest ilmselt on su eks ka su Facebooki sõprade seas ning seetõttu näed pidevalt, millega ta tegeleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles