Kuidas kasvatada õnnelikke lapsi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tahad olla veendunud, et sinu lastest kasvavad iseseisvad inimesed? Tahad, et nad oskaksid olla õnnelikud? Eksperdid pakuvad MSN Glo vahendusel nõuandeid, kuidas kasvatada lapsi, kes on õnnelikud ja saavad hakkama kõigega, mis elu neile pakub.

Ole õnnelik lapsevanem

Õnnetunnet uurinud dr Elizabeth Lombardo ütles, et see võib tunduda ilmselgena, ent seda tasuks siiski korrata: «Õnnelikel vanematel on õnnelikud lapsed.» Lombardo sõnul peaksid vanemad õpetama lastele, kuidas olla enesekindel, leida oma eesmärk ja elu tähendus. Vanemad peaksid keskenduma positiivsele, väljendama tänulikkust ja nägema erinevates inimestes ning situatsioonides vaid head.

Veeda lapsega aega

Parim asi, mida kõik lapsevanemad saavad teha, on lõpetada tööle mõtlemine ja veeta kasvõi lühikesi hetki koos lastega, ilma mingite segajateta. Lombardo tõi esile, et uuringute järgi pole oluline see, kui palju aega sa lastega veedad, vaid see, mida te koos teete.

Keskendu lapse tugevustele

Lastel on kasvamiseks tarvis konstruktiivset kriitikat, kuid väga oluline on tunnustada seda, milles su laps häid tulemusi ilmutab. Lombardo lausus, et vanemad võiksid ühe kriitika kohta teha lastele kolm komplimenti. Aga oma sõnadega tasuks ettevaatlik olla: kiida kordaminekuid ja vaimset arengut rohkem kui lapse välimust või intelligentsust.

Viska nalja

Kui oskad lapse juuresolekul nalja teha, siis võid kindel olla, et su laps saab sotsiaalsetes olukordades kenasti hakkama. Kui vanemad viskavad nalja ja mängivad, õpetab see lastele suhtlemist, suhete loomist ja loomingulist mõtlemist. Kardad, et sul pole vajalikku huumorisoont? Kasuta rääkides erinevaid hääletoone või mõtle välja tobedaid laulukesi, kui oma pisipõnniga aega veedad.

Luba lapsel puhata

Sundimine last tundide kaupa trenni tegema või mõnda muusikariista harjutama võib tekitada kiusatusi, sest sel viisil arendab laps oma oskuseid, kuid vahel on tarvis ka puhata. Psühhoterapeut Katie Hurley ütles, et struktureerimata mängud on tänapäeval justkui kaduv kunstivorm. Tema sõnul peaksid vanemad aeg-ajalt unustama oma laste kohustused, lülitama välja mobiiltelefonid ja laskma lastel rahus mängida.

Räägi lapsele kiusamisest

Kuna lapsed võivad kiusamisega kokku puutuda nii lasteaias kui koolis, tasuks neile veidike rääkida sellest, miks üks või teine inimene teisi kiusab. Lombardo soovitas lastele öelda, et kiusajad kiusavad, sest nad on sisemiselt õnnetud inimesed. Sel viisil oskab laps kiusajale kaasa tunda. Samuti võiks lastele rääkida, et üks lihtsamaid mooduseid, kuidas õnnelik olla, on teisi hästi kohelda.

Õpeta lapsele, kuidas erinevate tunnetega toime tulla

Pole tähtis, kui palju sa pingutad või üritad last kaitsta, ühel hetkel seisab ta elus silmitsi raskustega. Selle asemel, et üritada last «rõõmustada», õpeta talle, kuidas ta ise võiks oma tunnetes selgusele jõuda. Hurley soovitas kasutada lugude rääkimist, kunsti ja kirjutamist selleks, et laps saaks oma tundeid väljendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles